Цените на суровините се сринаха: какво се случва с тяхното търсене?

работещ мъж

Суровините са подложени на големи колебания, поради несигурността около търсенето и цените на енергията, металите и храните

Суровините са важен фактор за световната икономика, но тяхното търсене и цени са подложени на големи колебания. Преди няколко години много анализатори и инвеститори очакваха нов стоков суперцикъл, задвижван от възстановяването на Запада след пандемията и прехода към зелена енергия. Те предполагаха, че цените на суровините като литий, никел и петрол ще се повишат значително, както стана през периода 2000-2009 г., съобщава The Economist.

Къде се корени проблемът?

Обаче тази прогноза се оказа прекалено оптимистична. През последните две години цените на повечето суровини се сринаха, поради различни причини. Една от тях е несигурността около темпото и посоката на зеления преход. Например, пазарът за електрически автомобили все още расте, но не толкова бързо, колкото се очакваше. Също така, нови технологии в батериите могат да променят търсенето на метали като литий и никел. Политическите решения също са нееднозначни: някои правителства отлагат или променят своите планове за забрана на двигателите с вътрешно горене, докато други продължават да подкрепят зелените инициативи.

Друга причина за нестабилността на стоковите пазари е ролята на Китай. Китай е най-големият потребител на твърди суровини в света, но тяхното търсене е става по-променливо. Китайската икономика се забавя, а правителството се бори с имотния балон. В същото време Китай се стреми да повиши своята енергийна самодостатъчност, като развива слънчева и водна енергия. Това влияе на цените на медта, която е необходима за електрическите мрежи.

Предвид всички тези фактори, търговията със суровини е станала много трудна. Инвеститорите трябва да вземат предвид много политически и технологични неизвестни, които могат да променят динамиката на пазара. Без ясна картина за бъдещето на зеления преход и китайската икономика, всяко предсказване за стоковите пазари ще бъде несигурно. Старите методи за анализ на стоковите цикли вече не са достатъчни.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required