Европа намали зависимостта си от руския петрол и газ

петрол

Според данни на Евростат, страните от Европейския съюз са внесли руски петрол и природен газ на обща стойност 29 милиарда евро през 2023 г.

Сумата за изминалата година е около 35% по-малко спрямо 2022 г., когато цените на петрола бяха средно $100 за барел. Това свидетелства за намаляване на енергийната зависимост на Европа от Русия. Този акт е предизвикан от политическите напрежения и санкциите, наложени след конфликта в Украйна.

През 2021 г., преди въвеждането на антируските санкции след началото на конфликта в Украйна, обемът на доставките на петрол и газ е възлизал на около 81,9 млрд. евро. Това означава, че за две години Европа е намалила вноса си на руски енергийни ресурси с повече от 50 млрд. евро. Според Money.bg, това е исторически рекорд, който показва, че Европа се стреми да диверсифицира енергийните си източници и да повиши енергийната си сигурност.

Обемът на общия стокообмен между ЕС и Русия за цялата 2023 година възлиза на около 89 млрд. евро. От тази сума, износът на Русия за Европейския съюз достига над 50 млрд. евро (от които близо 60% са енергоносители), а вносът на Русия оттам – 38 млрд. евро. Това означава, че Европа има търговски дефицит с Русия, който се дължи главно на вноса на петрол и газ.

Какво внесоха САЩ от Русия през 2023-а – за една стока имаше исторически рекорд

След нахлуването в Украйна, страните от ЕС постепенно започнаха да се отказват от руски енергийни ресурси. На 5 декември 2022 г. влезе в сила общностното ембарго върху морските доставки на петрол от Руската федерация. Страните от Групата на седемте, ЕС и Австралия въведоха „таван“ на цените за руски петрол пренасян с танкери, от 60 долара за барел. А от 5 февруари 2023 г. подобни ограничения започнаха да важат и за доставките на петролни продукти от Русия.

Вече в част от страните от ЕС има отказ от покупки и на руски газ. Някои европейски експерти отбелязаха в тази връзка, че подобни действия може да доведат до повишаване на цените на енергоносителите.

САЩ също са намалили вноса си на руски енергийни ресурси през 2023 г. Според данни на Енергийната информационна агенция на САЩ, САЩ са внесли от Русия само 1,2 милиона барела петрол и петролни продукти през 2023 г., което е с 80% по-малко спрямо 2022 г., когато вносът е бил 6,1 милиона барела. Това е най-ниският внос на руски петрол в САЩ от 1992 г. насам

За сравнение, САЩ са внесли от Русия 5,8 милиарда кубични фута природен газ през 2023 г., което е с 18% повече спрямо 2022 г., когато вносът е бил 4,9 милиарда кубични фута. Това е исторически рекорд за внос на руски газ в САЩ, който се дължи на ниските цени на газа на световните пазари.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required