Илон Мъск разкрива Grok, AI чатбот с „бунтарска жилка“

Илон Мъск

Шефът на X каза, че тестваната технология е вдъхновена от Пътеводителя на галактиката на стопаджията

Илон Мъск представи Grok, чатбот с изкуствен интелект с „бунтарска жилка“, вдъхновен от Пътеводителя на галактиката на стопаджия. Главният изпълнителен директор на Tesla, който предупреди миналата седмица , че AI е „една от най-големите заплахи за човечеството“, каза, че конкурентът на ChatGPT ще бъде предоставен на първокласни абонати на неговата X платформа след тестване.

Мъск също така разкри, че Grok е имал достъп до потребителски публикации на X, който притежава, и има склонност към саркастични отговори.

Мъск публикува очевиден пример за закачливия тон на Grok със снимка на запитване към чатбота с искане за ръководство „стъпка по стъпка“ за производство на кокаин. Четирите стъпки, посочени в отговора, включват „получаване на диплома по химия“ и „създаване на нелегална лаборатория на отдалечено място“.

В края обаче чатботът добавя: „Шегувам се! Моля, не се опитвайте всъщност да правите кокаин. Това е незаконно, опасно и не е нещо, което бих насърчил.

Мъск каза, че Grok, който е в ранен етап на тестване и не е достъпен за широката публика, в крайна сметка ще бъде пуснат на абонатите на най-високата абонаментна услуга на X, Premium+.

Grok е глагол, измислен от американския писател на научна фантастика Робърт Хайнлайн и според речника на Колинс означава „разбирам напълно и интуитивно“.

Grok е създаден от новата AI компания на Musk, xAI. Персоналът на xAI обясни дълга на чатбота към „Пътеводител на галактическия стопаджия“, култовата научно-фантастична комедия от британския автор Дъглас Адамс , в публикация в блог в събота.

„Grok е изкуствен интелект, моделиран след Пътеводителя на галактиката на стопаджия, предназначен да отговори на почти всичко и, много по-трудно, дори да предложи какви въпроси да зададете!

„Grok е създаден да отговаря на въпроси с малко остроумие и има бунтарска жилка, така че, моля, не го използвайте, ако мразите хумора!“

Екипът на xAI каза, че Grok се захранва от голям езиков модел – основната технология зад чатботовете с изкуствен интелект – наречен Grok-1.

В публикацията в блога се казва, че Grok-1 е надминал GPT-3.5, моделът, използван в свободно достъпната версия на ChatGPT, по някои показатели като решаване на математически задачи в средното училище. Въпреки това, xAI каза, че изостава от най-мощния модел ChatGPT, GPT-4.

„Той е надминат само от модели, които са били обучени със значително по-голямо количество данни за обучение и компютърни ресурси като GPT-4.“

Екипът на xAI каза, че Grok се предоставя на ограничен брой потребители в САЩ като прототип, добавяйки, че „нови възможности и функции“ ще бъдат въведени през следващите месеци. Според уебсайта на Grok първоначалният достъп до чатбота се предлага на X абонати по „програма за ранен достъп“.

Мъск е съосновател на OpenAI, компанията зад ChatGPT, но се оттегли от компанията през 2018 г., заявявайки, че „не е съгласен с част от това, което екипът на OpenAI иска да направи“, както и цитирайки ангажименти в другите си компании. Мъск изрази опасения относно темповете на развитие на компании като OpenAI и през март подкрепи призива за шестмесечна пауза в разработването на мощни системи.

През юли обаче Мъск каза, че паузата вече не изглежда реалистична и обяви формирането на xAI , което според него ще изгради AI системи „по добър начин“.

Говорейки на срещата на върха за безопасността на изкуствения интелект в Блечли Парк миналата седмица , Мъск каза, че изкуственият интелект е заплаха за човечеството, повтаряйки страховете сред някои експерти и технически ръководители, че могат да се появят системи, които избягват човешкия контрол и да вземат решения, които застрашават човечеството.

„Искам да кажа, че за първи път имаме ситуация, в която има нещо, което ще бъде много по-умно от най-умния човек“, каза той.

Тогава Мъск прогнозира в четвъртък, че AI – терминът за компютърни системи, които могат да изпълняват задачи, обикновено свързани с интелигентни същества – ще замени всички човешки работни места. Говорейки с министър-председателя Риши Сунак, той каза: „Ще дойде момент, в който няма да има нужда от работа.“Последвайте ни в социалните мрежи👇