Изкуствен интелект: среща с бъдещето

Снимка на човешка ръка, държаща ръка на робот

„Изкуственият интелект е наука за концепциите, които позволяват на компютрите да предприемат разумни действия от човешка гледна точка.” (източник: digital.bg)

Идеята за „мислещата” машина пленява човешкия мозък още от далечната 1956 г. , когато на първата конференция по темата проф. Джон Маккарти измисля термина „изкуствен интелект”. 

В последвалите години, с изключение на няколко периода на застой, въпросната технология се изследва и развива активно.  Вследствие на това тя навлиза все по-осезаемо в живота ни .

Изкуственият интелект намира поле за развитие и в България. Нещо повече – според годишния доклад на AI Cluster Bulgaria  все повече бизнеси прилагат иновацията. 

Светлин Наков, предприемач и създател на СофтУни, в предаването „В развитие” с водещ Веселина Спасова дори твърди, че:

„Практически и към днешна дата в България има цели фирми, които са изцяло задвижвани само от изкуствен интелект.”

И макар че  голяма част от работещите с технологии да са добре запознати с „интелигентните” машини, за нас, обикновените хора, остава въпросът: 

Как „умните компютри” ще променят ежедневието ни? 

По тези теми в обществото сякаш цари известна паника и/или незнание. От една страна хората се плашат от тази нечовешка, но все пак интелигентна технология, която до не толкова отдавна беше предмет само на научната фантастика. 

А сега е съвсем реална! 

От друга – в интернет пространството циркулира твърде много грешна или неточна информация, която допълнително засилва усещането за заплаха. 

Разбира се, опасности съществуват, но точно затова Европейския парламент през месец юни на настоящата година прие  законодателния акт за изкуствения интелект – първият по рода си набор от правила за регулиране на ИИ. 

Ако те се следват стриктно, ползите от изкуствения интелект ще надскочат многократно неговите недостатъци. Всъщност тази иновация има потенциала да ни срещне с бъдещето. Човечеството съвсем буквално се намира на прага на нова ера, където животът може да бъде много по-улеснен, ефективен и най-вече значително подобрен.  

Рисувка на човек и мозък, символизиращ изуствен интелект
Снимка: Freepik.com

Говорейки обаче за бъдещата трансформация на обществото, не бива да забравяме друг факт – изкуствения интелект вече присъства в ежедневието ни.  Дигиталните лични асистенти на телефоните , дроновете, автономните коли, пазаруването онлайн, смарт часовниците, Netflix и т.н. и т.н. 

В такъв случай отговорът на горния въпрос е напълно очевиден – промяната е започнала и определено не прилича на сцена от „Аз, роботът”. 

Какво обаче ни очаква утре?

Още през 2020 г. в България беше приета Национална стратегия за развитието на изкуствения интелект. Проектът е разработен от БАН и има за цел да приложи технологията в  образованието, публичните услуги, селското стопанство, здравеопазването и околната среда, като за краен срок за изпълнението му е посочена 2030 г. Целта е да се оптимизира максимално използването на ИИ така че да се улеснят гражданите. Планира се създаването на интелигентно здравеопазване и земеделие, подобряване на публичните услуги и развитие на образователната система, научната инфраструктура. 

Предвижда се настъпването на  цялостна цифрова и дигитална трансформация. 

Редно е да отбележим обаче, че този процес ще доведе и до загуба на значително количество работни места. Автоматизацията на цели отдели и сектори логично ще заличи нуждата от човешкия труд. 

А ако голяма част от трудовите дейности станат “интелигентни”, то каква роля ще имаме ние в обществото?

Навлизането на ИИ със сигурност дава повод за много размисъл, потенциално дори за преобразяване на мисленето ни. Може би в това ново утре, където трудът е работа на роботите, ние ще сме съзерцатели, наблюдатели, мислители. Ще спрем за секунда и ще видим нещо повече в съществуването от безкрайната надпревара с часовника. 

Може би срещата с бъдещето, най-накрая ще ни донесе спокойствието, необходимо, за да присъстваме в настоящето.

Така или иначе на този етап можем само да гадаем.  Единственото сигурно е, че изкуствения интелект е естествено продължение на икономическия и технологичен напредък на обществото ни. Независимо от емоциите, които изпитваме към него, той вече е значителна част от ежедневието ни. 

Лично аз очаквам с интерес предстоящото, но и се надявам някой някъде все пак да е запознал ИИ с първия закон на роботиката: 

“Роботът не може да причини вреда на човек или с бездействието си да допусне на човека да бъде причинена вреда” 

   Айзък Азимов