Bosch: До 2025 г. всеки наш продукт ще има изкуствен интелект

Bosch: До 2025 г. всеки наш продукт ще има изкуствен интелект

Автомобили, които сами изпращат до сервиза информация за открит проблем и заявяват каква резервна част е нужна, умни хладилници, препоръчващи меню според наличните в тях продукти, интелигентни печки, които се самообучават как най-добре да приготвят конкретното ястие. Това са само част от технологичните решения с изкуствен интелект, разработвани от специалистите на Bosch в България.

Очаква се всички продукти на компанията до 2025 г. да разполага с изкуствен интелект или да са разработени с такава технология. Голяма част от тях демонстрирани в София Тех Парк, включително електрически каяк и колела, самостоятелно паркиращи автомобили от различен клас, като по този начин компанията отбеляза 30-годишния си юбилей в България.

„Технологиите се развиват, променя се бизнесът, променя се и Bosch, заяви Константин Конов, главен изпълнителен директор на „Роберт Бош“ ЕООД и представител на групата Bosch в България. – Bosch се трансформира успешно във високотехнологична компания, което е предизвикателство за организация с персонал над 400 хиляди, голяма част от които вече са софтуерни специалисти. Преди 8 години, закупихме Prosyst, която днес под името Bosch Digital се занимава с облачни технологии, Интернет на нещата, изкуствен интелект. A преди 5 години бе създаден инженерния център, в който над 600 висококвалифицирани софтуерни инженери създават автомобила на бъдеще, използвайки разпознаване на обекти, изкуствен интелект и други върхови технологии“, добави Конов.

Bosch: До 2025 г. всеки наш продукт ще има изкуствен интелект
Константин Конов, главен изпълнителен директор на „Роберт Бош“ ЕООД и представител на групата Bosch в България; Фотограф: Владимир Владков

„Създаваме уникални неща, изпълняваме проекти за най-големи автомобилни производители, които като мащаб и разработвани технологии нямат аналог и нас. А някои от тези клиенти искат техните проекти специално да се правят в София“, обясни още Конов. Постиженията в бизнеса се потвърждават и от финансовите резултати. Консолидираните продажби на компанията в България за 2022 г. са скочили с 57% спрямо 2021 г., достигайки 576 млн. лева, като ръст има във всички дивизии на Bosch.

Все повече софтуерни специалисти

За да се справи с нарасналия обем и вид дейности Bosch открива у нас по 100 нови работни места всяка година. Броят на служителите на компанията надхвърлят 850 в края на 2022 г., което е увеличение от 24% на годишна база, а от тях повече от 630 специалисти се занимават с научно-изследователски дейности. Освен това за обучения на нови кадри у нас компанията инвестира по 1 милион евро.

„Например в създадената Академията за четири месеца млади таланти се обучават и започват да работят като софтуерни специалисти. Освен това компанията сключи 10-годишен договор за сътрудничество с ТУ – София за създаването на съвместна мултидисциплинарна бакалавърска програма по „Интелигентни системи и изкуствен интелект“, а наскоро и лаборатория по тази специалност.

Изкуствен интелект навсякъде

На ниво група Bosch ще инвестира до 2025 г. 10 милиарда евро за дигитализация на бизнеса и свързаността, като групата вече използва услугите на повече от 44 000 софтуерни експерти, допълни Синиша Джукич, директор на Bosch Digital. „Някои технологии се разработват у нас за първи път в рамките на групата, заяви Джукич. – За развитие на иновациите в Bosch Digital използваме етичен изкуствен интелект. В света вече има над 1 милиард продукта, проектирани и произведени с вграден изкуствен интелект (ИИ), вътрешна разработка на компанията. Но популярният днес генеративен ИИ ще донесе промени в начина, по който общуваме с клиентите, с партньорите, дори с обученията на служителите. Затова и в Bosch започнахме първата програма за обучение за използване на изкуствен интелект за създаването на софтуер. Тази технология има голям потенциал и не е заплаха за служителите, а множител на уменията на хората“, заяви Джукич.

Bosch: До 2025 г. всеки наш продукт ще има изкуствен интелект
Синиша Джукич, директор на Bosch Digital;
Фотограф: Владимир Владков

Според него, в последните 6 месеца генеративният ИИ се развива изключително бързо, защото се обучава от милиарди данни, включително от изображения, текстове, от терабайти програмен код. „В рамките на входния материал той може да създаде ново съдържание с изключително високо качество, което е над средното ниво, което могат да постигнат неексперти в съответната област. Но това означава, че много професии вече се променят съществено, за повечето позиции ще дойдат хора, които ще използват технологията за по-ефикасно извършване на задачите“, каза още шефът на Bosch Digital.

Технологията е полезна и за разработването на софтуер – за създаването на съдържание към потребителите, на цели уеб сайтове, на интерактивна документация. „Всяка ИТ компания има голяма по обем вътрешна информация, вътрешни търсачки, които да извличат информация от огромно количество документи. Работим с над 100 000 вендора, с които имаме огромна документация, включително договори, анекси. Това е много голямо количество информация и извличането на нужното от нея помага именно изкуственият интелект“, даде пример Джукич.

Автомобилът „поумнява“, сервизът също

Инженеринг Центърът на Bosch в София (ECS) участва в повече от 60 международни проекта, свързани с технологии за автомобилната индустрия и по-специално различни системи за помощ на водача, автоматизирано шофиране, изкуствен интелект и електромобилност. „Новите автомобили са по-сигурни, по-екологични. В ECS имаме за цел да спрем войната по пътищата“, заяви Динко Русев, инженеринг директор на Bosch ECS.

Инженерите от ECS имат все по-сериозно участие в развитието – автомобили, мотори, камиони, електрически велосипеди и други. В София Тех Парк бе показан и електрически каяк, който ще разполага с интелигентен софтуер на Bosch и ще разчита не само на стандартни гребла и педали, но и на електрически двигател, който ще се включва при различни ситуации. Демонстрирано бе самостоятелно паркиране с технология на Bosch, вградена както в луксозен автомобил (Range Rover), така и на модел от среден клас (VW Golf). Освен това автомобилът успя да спре самостоятелно при засичане на обект, симулиращ изскочил на платното пешеходец.

Тези технологии могат да доведат в бъдеще и до автономни автомобил. Според Русев, автономното шофиране просто ще ускори превръщането на колите в средство за придвижване, така че инженерите все повече ще мислят за технологии, които да помогнат на пътуващите да оползотворят по-добре времето, прекарано в колата, каза. „В рамките на 30 гoдини технологията за автономно шофиране може да стане с „брилянтно“ качество и новините за катастрофи да се превърната в куриоз. Но има нужда от промяна и на инфраструктурата, и на законодателството, и на свързаността. Така че освен сензори, с които автомобилът да вижда и усеща ситуацията, той да може да си говори и с другите участници в движението, и с останалата инфраструктура.

И според Панайот Николов, търговски директор на „Bosch Car Сервиз“, автосервизите се променят заедно с навлизането на цифровите технологии и ИИ в автомобилите. „Служителите в автосервизите също трябва да следват максимата „Учене през целия живот“. Превозните средства се развиват все по-бързо и за да е адекватна поддръжката им, сервизните специалисти трябва да са в крак с времето.“ Умната мобилност, електрификацията на колите водят до бързи промени в сервизите.

Bosch: До 2025 г. всеки наш продукт ще има изкуствен интелект
Фотограф: Владимир Владков

„Например увеличаващият се парк от електромобили издига изискванията за безопасна работа в сервиза. Ремонтът им е деликатен от гледна точка на високите напрежения, които се генерират от батерията, затова и работещите използва както специални инструменти, така и специални дрехи и ръкавици“, даде пример Николов. Същевременно умният автомобил съвсем скоро сам ще предупреждава сервиза какъв е проблемът е открил и от каква резервна част ще има нужда, когато стигне там. А днес диагностиката започва едва при влизане на колата в сервиза, а след това се търси и поръчва нужната част.“

Вашият коментар