X на Илон Мъск тества годишна такса за съмнителни акаунти

корица x

След като Илон Мъск намекна миналия месец, че X може да започне да таксува всички потребители, компанията обяви тест на такава система.

X каза в публикация във вторник, че тества нова програма, наречена „Not a Bot“ , в която новите потребители в Нова Зеландия и Филипините ще трябва да се регистрират за годишен абонамент от $1, за да публикуват и да взаимодействат с други публикации, съобщава CNN.

Тестът ще се прилага само за нови уеб акаунти и таксата ще бъде отменена, ако потребителите се регистрират за $3,99 на месец първокласна абонаментна услуга на X. Новите потребители в тестовия регион, които се откажат от премиум и годишния абонамент, ще могат само да четат публикации, да гледат видеоклипове и да следват акаунти, но не и да взаимодействат в платформата. Съществуващите потребители няма да бъдат засегнати като част от теста.

Компанията каза в публикацията, че програмата има за цел да „подкрепи вече успешните ни усилия за намаляване на спама, манипулирането на нашата платформа и дейността на ботове, като същевременно балансира достъпността на платформата с малката сума на таксата“, добавяйки, че таксата не е предназначена да двигател на печалбата.

Тестът идва, след като Мъск насърчи потребителите да се регистрират за X Premium като начин за намаляване на спама и измамите в платформата, предполагайки, че изискването за плащане с кредитна карта помага за потвърждаване на самоличността на потребителя и създава по-висока бариера за влизане на неавтентични акаунти. Като допълнителен стимул премиум потребителите получават синя отметка, техните публикации се подобряват от алгоритъма на платформата и отговарят на условията за получаване на плащания като част от новата програма на X за споделяне на приходите от реклами.

Неизбежна борба с ботове

Това също така идва, след като Мъск направи неясно изявление в разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху миналия месец, като предложи, че може да започне да таксува всички потребители. Той каза, че компанията „преминава към малко месечно плащане за използване на системата X“, защото това е „единственият начин, за който мога да се сетя, за да се боря с огромни армии от ботове“.

Експертите обаче казаха, че много лоши актьори са повече от готови и способни да плащат за неавтентични акаунти в платформата. На теория, човек може също да плати, за да потвърди акаунт и след това да позволи на компютър да го стартира, като по този начин ефективно създаде автоматизиран (или „бот“) потвърден акаунт.

X за постовете за Изрел-Хамас

X беше подложен на критика през последната седмица заради неверни и подвеждащи твърдения, които бяха широко споделяни в платформата, свързани с войната Израел-Хамас. Европейската комисия миналата седмица официално започна разследване на X след предишно предупреждение за дезинформация и незаконно съдържание на нейната платформа, свързано с конфликта.

X казва, че е премахнал „стотици акаунти, свързани с Хамас“, свалил е хиляди публикации след атаката срещу Израел от Хамас и е засилил Community Notes, неговата програма, която позволява на потребителите да проверяват публикациите на други потребители. „X се занимава с идентифицирано фалшиво и манипулирано съдържание по време на тази непрекъснато развиваща се и променяща се криза“, каза изпълнителният директор на X Линда Якарино в писмо до еврокомисаря Тиери Бретон миналата седмица.Последвайте ни в Twitter👇