Отчита се понижено търсене на служители в IT сектора

офис

Зa гoдинa oбявитe зa paбoтa в ИT ceĸтopa ca ce намалели c 25%

Според последния анализ на JobTiger, на месечна база е отчетен спад от 6%, което се равнява на 200 предложения по-малко. На годишна база, ситуацията е още по-сериозна със спад от 25%. Това развитие предизвиква въпроси относно бъдещето на един от най-динамичните сектори в страната.
Въпреки общия ръст на предложенията за работа с 4% на месечна база, IT секторът остава изключение със своя спад. Общият брой на предложенията за работа в края на май е малко над 50 000, като почти във всички сектори има ръст в броя на обявите.

В сравнение с други отрасли и региони…


Секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Логистика и транспорт“ и „Търговия и продажби“ отчитат най-голям ръст на предложенията за работа. На годишна база, данните сочат по-ниски нива на предлагане в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Маркетинг и реклама“ и „Производство“.
София доминира с 40% от общите предложения за работа, следвана от Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Ръстът на предложенията в големите областни градове продължава, като София отчита 5% увеличение.

Дистанционната работа е…


Броят на предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа остава непроменен през май, като заемат 8% от предлагането. Разпределението на този тип предложения по сектори е следното: 47% в сектора „IT“, следвани от „Административни и обслужващи дейности“, секторите на аутсорсинг (ВРО) индустрията и „Търговия и продажби“.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required