Игнорираме ли бързото увеличение на въглеродния диоксид?

въглероден диоксид

Скоростта на увеличаване на въглеродния диоксид в атмосферата е десет пъти по-бърза от всякога през последните 50 000 години

Едно ново проучване привлича вниманието с потенциално тревожни изводи за бъдещето на нашата планета. Изследователи от САЩ и Шотландия са публикували данни, които показват, че скоростта на увеличаване на въглеродния диоксид в атмосферата е десет пъти по-бърза от всякога през последните 50 000 години.

Откритие с поглед към атмосферните условия на миналото


Според публикация в Proceedings of the National Academy of Sciences, екип от учени от Университета в Орегон и Университета в Сейнт Андрюс са провели подробен химически анализ на древен лед от Антарктика. Този лед, който е натрупвал въздушни мехурчета с газове в продължение на стотици хиляди години, предоставя уникален поглед към атмосферните условия от миналото.

Резултатите от тяхното изследване са тревожни. Докато в миналото нивата на въглеродния диоксид са се колебали естествено, днес те се повишават с безпрецедентна скорост, дължаща се на човешката дейност. Д-р Катлийн Уенд, водещ автор на изследването, подчертава, че „скоростта на изменението на въглеродния диоксид днес наистина е безпрецедентна“.

Изследванията на ледените проби, събрани на дълбочина до 3200 метра, разкриват, че по време на последния ледников период е имало периоди на бързо увеличение на въглеродния диоксид, но те не се сравняват с днешните темпове. Например, по време на най-голямото естествено увеличение, въглеродният диоксид се е покачил с около 14 частици на милион за 55 години, докато днес подобен ръст се наблюдава за едва пет-шест години.

Значимостта на откритието


Откритията на това изследване са важни не само защото подчертават бързите промени, които се случват в нашата атмосфера, но и защото предоставят предупреждение за потенциалните последици. Ако западните ветрове, които са се засилвали по време на минали периоди на увеличение на въглеродния диоксид, продължат да се засилват и в бъдеще, това може да намали способността на Южния океан да абсорбира човешкия въглероден диоксид, което би имало сериозни последици за глобалния климат.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required