Напрежението в Близкия изток „напряга“ и цените на петрола

бензиностанция

Израелското отхвърляне на примирието в Газа и оптимизмът за лихвите в САЩ повишават стойността на суровия петрол

Във вторник, цените на петрола отбелязаха втори пореден ден на ръст, като глобалният бенчмарк Brent достигна 84 долара за барел, а West Texas Intermediate се приближи до 79 долара. Този скок в цените се дължи на ескалацията на напрежението в Близкия изток, след като Израел единодушно отхвърли предложение за прекратяване на огъня в ивицата Газа, което беше съгласувано от Хамас. Въпреки международните призиви за мир, еврейската държава заяви решимост да продължи военните си операции в района на Рафах.

Паралелно с това, настроението на финансовите пазари се подобри благодарение на очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще започне да намалява лихвените проценти още тази година, което би довело до по-ниски разходи за заеми и би стимулирало търсенето на енергия.

Цените остават високи

След значителен спад миналата седмица, петролът си възвръща позициите, като цените остават по – високи в сравнение с началото на годината. Съкращенията на производството, предприети от ОПЕК+, допринесоха за затегнатите условия на пазара. Въпреки това, перспективите за търсенето остават неясни, особено с оглед на слабостта, която показва дизеловият пазар.

Анализаторът Чару Чанана от Saxo Capital Markets Pte в Сингапур коментира, че геополитическите събития отново са в центъра на вниманието на търговците със суров петрол. Очакванията за намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв поддържат оптимизма за бъдещото търсене на петрол. Всички погледи са насочени към предстоящия прогнозен доклад на Администрацията за енергийна информация, който ще предостави допълнителни насоки за енергийните перспективи, включително очакванията за доставките от САЩ. Допълнителни коментари се очакват и от големите петролни компании като BP Plc и Saudi Arabian Oil Co., които предстои да публикуват своите финансови отчети.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required