Как да моделираме младите, за да са успешни служители?

Андрей Илиев корица

Андрей Илиев за нагласите на младите и необходимата работа по изграждането им

Все по-често се подлага на анализи и коментар генерация Z – активната работна сила. Новото поколение е “капризно”,  “задържа се на една работна позиция трудно”,” не знае какво иска”, “бори се със себе си”,  “иска много пари за малко работа” и “бяга към чуждестранни компании”. Поради все още недостатъчно изследваните кариерни и психологически процеси, които настъпват, през последните две години настъпва срив на пазара на труда. Високата безработица и ниската заетост са в епицентъра на бизнес трусовете. За 2023 г., по данни на НСИ, България достигна под 3 милиона заети лица. Налага се като жизнена необходимост да се преустанови досегашния стабилен ред за образование, подготовка и развитие на младите, за да бъдат насърчени да работят усърдно и с постоянство.

“Leader Academy се роди преди 8 години и е сбъдната мечта на трима души – на мен и братята Темелкови”, разказва Андрей Илиев, съосновател на Академията. Така започнала приказката на една инициатива, която и до ден днешен помага на всеки един амбициозен младеж в трудоспособна възраст да намери себе си и да отличи приоритета си. Социално – предприемаческата кауза тласка напред талантите на младите и ги моделира в рамките на динамичната работна среда у нас. Андрей Илиев е открил проблема от своя личен опит с адаптирането и превръща идеята си в кауза.

Чудете се как Leader Academy помага на младите? Тяхната програма включва множество събития, уъркшопи и лагери, на които под формата на лекции, игри и забавления всяка уникална личност от Z поколението открива своята професионална същност. Така се ражда и едногодишната акселерираща програма “Стоте изгряващи звезди”, която осигурява менторство, стажове и дори паричен старт на кариерното бъдеще на участващите.

Различните аспекти на образованието: какво да правим и какво не по пътя към възпитанието?

Развитието и изграждането на трудоспособна личност стартира от най – ранна детска възраст. Затова възпитанието и образователната подготовка са най-важни, когато моделираме съзнанието на един успешен служител.

Витае мнението, че в училище се учат ненужни неща. Липсват уроци по финансова грамотност, например, и такива за кариерно ориентиране. Образованието обаче е най-висшата човешка ценност. От проведено мащабно проучване на Leader Academy за поколението Z за техните нагласи става ясно, че почти 70% от анкетираните смятат, че формалното образование не ги подготвя достатъчно за реална работна среда. На помощ се явяват извънкласни дейности и програми.

Важно е началото. От гледна точна на психологията съществуват много фактори, които въздействат на процесите по осъзнаване. Правилното използване на всеки образователен аспект води до елиминиране на вредни влияния.

Сред компетенциите на личността в наши дни на челни позиции се нареждат чуждите езици и използването на новите технологии.

Неоспорим факт е, че владеенето на чужди езици е едно от най-важните неща, както в битовото ежедневие, така и в професионален план. Колкото по-висока е позицията, за която кандидатстваме, толкова по-стриктно нашият работодател следи за наличие на поне 2 чужди езика в нашето CV. Това за българското общество въобще не представлява проблем. Все по-усърдно усъвършенстваме езиковите си познания. От проучване от 2021 г. на агенция „Нилсен Адмосфер“ знаем, че 78% от българите знаят поне още един език освен български.

Езиковата компетенция определено е сред силните страни на поколението Z, но запознаването с немайчин език трябва да се случва плавно и не от рано. Това съветва Андрей Илиев, който има богат опит и в психологията.  “Когнитивният ти капацитет не ти позволява да запаметяваш”, споделя още той за Бизнес лупа: България. Още – не трябва да се смесват майчиният език с чужд поне до 7-годишна възраст. Така рискуваме в главата на нашето дете да стане “каша”.

По отношение на технологиите пък съоснователят на Leader Academy коментира,  че до третата година е пагубно за детето да ползва технологии. Това влияе лошо на моторно-двигателната система.

От друга страна, в нашата високотехнологична ера използването на дигитални устройства и дори изкуствен интелект е полезно и улеснява живота. Въпреки това, прекаляването с тях влияе регресивно на съзнанието. Технологиите са инструмент, който е като ножа – може да убиеш някой, можеш да си намажеш филийка, констатира още Андрей Илиев.

100те изгряващи звезди – трамплин на младите

Стажантските програми представляват важна стъпка в професионалното развитие на младите хора. Те предлагат уникалната възможност за стабилна работна позиция или за препоръка от работодател. В българските компании повечето стажантски позиции са безплатни, но се откриват и такива с парично възнаграждение, за да се повиши интереса към работата. Отново по изследването на Leader Academy съдим, че 36.4% от младите се съгласяват поради парична мотивация да изкарат стаж, но са следвани от 26%, които биха стажували без възнаграждение. Безспорно най-важният аспект на стажовете е да се придобие опит, който да е част от автобиографията за постъпване на работа.

 В Западна Европа стажовете не са платени, но от по-голямо значение за младите е да се профилират и да получат нужните знания, споделя Андрей Илиев. Той апелира младите да взимат участие в стажантски програми, защото чрез тях се инвестира се в тяхното развитие. Получават се препоръки и дори се наемат на работа. Такъв модел е този на Стоте изгряващи звезди. В рамките на една година ментори се посвещават на сто таланта, които обучават кариерно, развиват ги, изготвят им профил и предлагат техните умения на работодатели. Този трамплин вдига високо личностното развитие и изгражда  работна етика. Нещо повече – при успешно завършване на програмата има стипендия, която служи за стимул за реализиране на собствена професионална цел.

Gen Z преминава през много промени, които обуславят техния професионален път. Подготовката на качествени кадри започва много преди встъпването на служителите на работа. Важно е да се обърне внимание на тяхното възприятие и да се насърчи правилно обучение, за да се постигнат трайни успехи и да има дивидент и здравословна среда както за младите кадри, така и за работодателите.

Гледайте целият епизод с Андрей Илиев ТУК:


Не забравяйте да се абонирате за каналите ни в SpotifySoundcloud и YouTube, за да бъдете винаги информирани за тенденциите на съвременната икономика и бизнес!


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required