Светлозар Петров за кариерното ориентиране на младите

подкаст Светлозар Петров

Директорът на JobTiger: “Кариерното ориентиране има две основни части. Едното е себепознание, а от друга страна е пазара на труда. При пренебрегване на която и да е от двете човекът остава на случайността – или ще улучи, или не. Предполага се, че половината от хората не улучват.”

Един от най-големите проблеми, пред които е изправен трудовият свят у нас и в чужбина е липсата на кадри в много от отраслите. Къде се коренят трудностите, каква е основата? Поколението Z е най-работоспособно в момента и преобладава като водеща работна сила, тоест усилията на фирмите и предприятията трябва да се концентрират върху тях. Но пред какво се изправят младите в етапа си на израстване? Знаят ли накъде да поемат и какви са пречките им по пътя на успеха? От друга страна какви са загубите за бизнеса и какво трябва да промени в етиката си работодателят?   

На всички тези въпроси отговаря във втори епизод на подкаста “Бизнес лупа: България” основателят на най-голямата българска HR компания и сайт за подбор на персонал у нас Светлозар Петров, управляващ JobTiger. 

Заплащането като основен стимул за развитие

Като съвестни и амбициозни професионалисти в направлението, в което желаем да се развиваме е важно да знаем дали получаваме конкурентно възнаграждение. Много от работодателите крият предлаганата заплата на съответната позиция и то с основателна причина, според Светлозар Петров. Ние от друга страна като служители имаме нужда да видим дали се оценява справедливо труда ни. С тази причина е създаден първия по рода си заплатен калкулатор Zaplatomer, който изчислява в проценти дали възнаграждението, което получаване е коректно за работната ни позиция. В случай, че индексите са ниски, предлага сходни позиции. Този алгоритъм е създаден по европейски модел и е променян няколко пъти като сега събира много по-голям набор от информация.

Пазара на труда в бъдеще и навлизането на изкуствения интелект

Пазарът на труда успоредно с развитието на бизнес средата е динамичен и бива заливан от промени и иновации. Също така, както знаем търпи и трусове. У нас, а и не само липсата на работна ръка е един от основните проблеми, с които се сблъсква предприемачът. Проблемите произхождат от променливите амбиции и нуждата от ориентиране на работоспособното поколение у нас, т. нар. поколение Z. За да осъзнае нуждите си работодателят се стреми към усъвършенстване на компанията. За да се подпомогнат младите по пътя им към изглаждането на работна етика от своя страна се подемат инициативи като Младежка академия за кариера на JobTiger. Младите кадри определено имат нужда от пътеводители, защото в училище няма предмети и проекти, които да подпомагат този процес на развитие.

От друга страна по отношение на трансформацията на пазара на труда и технологизация на работния процес, Светлозар Петров е категоричен, че AI е неизбежна иновация, но е полезна. За да се адаптираме следва да се пренасочим да върши друга работа, изискваща повече креативност.

Постоянството е в основата на справянето с всички проблеми

Колкото повече пробваме от всичко, толкова по-уверени ставаме за себе си. Това е временен процес, който води до стабилност и осъзнатост. Служителите трябва да са постоянни и да не избързват в амбициите и решенията си, а работодателите от своят страна трябва да се адаптират към модерните Employer brading практики.

За Светлозар Петров

По образование гостът ни е магистър при Технически университет във Виена, а понастоящем създател на редица обучения, инициативи и програми за развитие на студенти и бъдещи служители. JobTiger със своята дейност подпомага активно развитието на кариерните центрове при висшите училища в България.

Гледайте целият епизод със Светлозар Петров ТУК:


Не забравяйте да се абонирате за каналите ни в Spotify, Soundcloud и YouTube, за да бъдете винаги информирани за тенденциите на съвременната икономика и бизнес!


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required