По отчета на МОН: Значителен напредък в образованието

дете в училище

Министър Галин Цоков: 9 месеца са достатъчни, за да се поеме в правилна посока

През последните девет месеца, Министерството на образованието и науката на България е постигнало значителен напредък в областта на образованието. Сред ключовите постижения са увеличението на учителските заплати, стартирането на конкурси за директори на общински училища и въвеждането на нови стандарти за управление на качеството в учебните заведения, по информация на БТА.

Съществен акцент е поставен върху дигитализацията на образованието, с над 30,000 електронни ресурси, включени в „Дигиталната раница“ и пионерските стъпки в интегрирането на изкуствения интелект в учебния процес. Освен това, се разработва национална мрежа от STEM центрове, които ще подпомогнат развитието на младите таланти в страната.

Инвестициите в материалната база са също впечатляващи, с обновени класни стаи и нови учебни пространства, които създават подходяща среда за обучение и развитие. Допълнително, правителството финансира програми за изграждане и разширяване на образователната инфраструктура, включително детски ясли и училища.

Реформите включват и предоставянето на втора дата за национални изпити за ученици със здравословни проблеми, както и електронно издаване на медицински бележки, което опростява административните процеси. Висшето образование и науката също не остават незасегнати, с увеличение на заплатите и нови закони, насърчаващи научните изследвания и иновациите.

Тези действия са част от стратегията за дългосрочно развитие на образователната система и са възможни благодарение на съвместните усилия на учителите, родителите и обществото. Те са стъпка към по-светло бъдеще, където българските деца се превръщат в героите на утрешния ден, оборудвани със знания и кураж да променят света.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required