Наемането на дрехи като устойчива практика

дрехи с етикет

Модната индустрия е в постоянна промяна и конкуренция, а две от най-известните компании, които предлагат абонаментни услуги за наем на дрехи, са Rent the Runway и Stitch Fix

Тези компании имат различни стратегии за да привлекат и задържат клиентите си, но дали те са достатъчно ефективни? Според статия в Wall Street Journal Rent the Runway се фокусира върху дизайнерски дрехи и по-важно към наемането на дрехи като практика.

Наемането на дрехи е алтернатива на купуването на нови дрехи, което автоматично носи ползи от екологична гледна точка. Това има редица ползи за околната среда и за потребителите. Наемането на дрехи означава да използвате дрехи, които са вече създадени, без да ги притежавате. Това може да стане чрез различни платформи, като онлайн сайтове, приложения, магазини или общности, които предлагат дрехи под наем за определен период от време или за определено събитие.

Rent the Runway и Stitch Fix са сред пионерите в бизнеса с наем на дрехи, който се достига 2,5 милиарда долара 2023 г. Според концепцията им, клиентите плащат месечна такса от около 90 до 240 долара, за да получават кутия с дрехи, избрани според техния стил, размер и бюджет. Така те могат да разнообразят гардероба си, да избягат от магазините и да подкрепят устойчивостта на модата. Освен това, клиентите могат да върнат дрехите след като ги използват или да ги закупят с отстъпка.

Въпреки това, двете компании се сблъскват с редица предизвикателства, които засягат техния растеж и рентабилност. Едно от тях е промяната в модните предпочитания на потребителите, предизвикана от пандемията от Covid-19. Много хора работят от вкъщи и не се нуждаят от официални или елегантни дрехи, а по-скоро от по-удобни и ежедневни. Също така, много хора отдават приоритет на разходи за преживявания, като пътувания или хобита, пред дрехите, тъй като инфлацията затяга бюджетите.

Друго предизвикателство е конкуренцията от други играчи на пазара, като Nuuly и Armoire, които също предлагат абонаментни услуги за наем на дрехи, но с по-ниски цени или по-широк асортимент. Освен това, много клиенти се оплакват от липса на разнообразие в стиловете и размерите, които компаниите предлагат, както и от наличността на дрехите, които искат да наемат.

За да се справят с тези проблеми, Rent the Runway и Stitch Fix преосмислят своите стратегии и наличности от дрехи. Rent the Runway се надява, че като добави повече дизайнерски дрехи от известни марки, ще може да убеди клиентите си, че абонаментът им е стоен. Компанията също така разширява своите услуги за препродажба и стайлинг, както и възможността за еднократно наемане на дрехи от луксозни колекции. Главният изпълнителен директор на Rent the Runway Дженифър Хайман заяви, че причината за намаляването на абонатите не е несигурната икономическа обстановка, а лошото подбиране на дрехи за техните нужди.

Stitch Fix, от своя страна, залага на частни брандове, които са по-евтини за закупуване и дават по-високи маржове на печалба. Частните брандове съставляват около половината от общите продажби на компанията, което е ръст спрямо около една трета през последните години. Новият главен изпълнителен директор на Stitch Fix Мат Баер, който пое поста през юни, заяви, че ще се фокусира върху подобряването на технологията и алгоритмите на компанията, за да предложи по-персонализирани и точни предложения на клиентите.

Ползите да си наемем дрехи

Всяка година се изхвърлят милиони тона дрехи, които замърсяват почвата, водата и въздуха. Наемането на дрехи позволява да се използват повече пъти същите дрехи, без да се създават нови. Това спестява ресурси, енергия и емисии, свързани с производството, транспортирането и изхвърлянето на дрехи. Купуването на нови дрехи стимулира модната индустрия да произвежда все повече и по-бързо, което води до по-ниско качество, по-висока цена и по-голямо замърсяване. Наемането на дрехи намалява нуждата от купуване на нови дрехи, които може да не са необходими, да не отговарят на личния стил или да не се носят често. Това спомага за създаването на по-съзнателни и устойчиви потребителски навици.

Процесът насърчава разнообразието и креативността. Наемането на дрехи дава възможност да се експериментира с различни стилове, цветове, форми и материи, без да се правят големи инвестиции или да се заема място в гардероба. Това може да допринесе за повишаване на самочувствието, удовлетворението и забавлението от обличането. Това може също така да спомогне за подкрепа на местни дизайнери, артисти и предприемачи, които предлагат уникални и оригинални дрехи под наем.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required