Трябва ли лидерът да се грижи за персонала си, за да е успешен?

подкаст Юлиян Ефтимов

Юлиян Ефтимов: “Задължението на един работодател и едно ръководство е да създава среда, в която служителите му да се чувстват добре и да растат”

Employer branding-a в България е в процес на развитие и има огромен потенциал за подобрение. Въпреки че понятието се появява за първи път през 90-те години на миналия век, в България се говори за него от съвсем скоро. Много компании все още не са осъзнали значението и ползите на Employer branding-a и не са инвестирали достатъчно ресурси и време в него. Други компании са започнали да работят по своя работодателски бранд, но са се сблъскали с редица предизвикателства. Разглеждаме българския опит за такива практики, тъй като както знаем, пазара на труда в момента е изключително динамичен и труден за овладяване. 

Безработицата се е увеличила и заетостта е станала по-малка от последното тримесечие на 2023 г. насам. Липсата на работна сила в много от секторите е причина за криза. Чрез експертни практики в съвременния бизнес в момента се създават стратегии, които улесняват пребиваването на служителите на работното място и все повече въздигат имена на успешни фирми на пиедестал. Гостът на ексклузивния ни епизод на подкаста “Бизнес лупа: България” Юлиян Ефтимов цитира една от компаниите с най-добри Employer branding практики: “Превърнали сме се в бавачки за служителите си”. Това е с цел, разбира се, да могат да ги задържат. Управляващият директор на маркетинг агенция 3CON добави, че стремежите на компаниите не са да се запълнят дупки, а е съревнование коя от тях ще има най-малко такива.

За Employer Branding awards

Съвсем скоро се състояха престижните награди за успешна работодателска марка, на които Invest in Bulgaria е горд партньор. Вече седма поредна година събитието показва успешните практики на водещи работодатели да изградят своя имидж, сато лидери в привличането и задържането на таланти в компаниите.

“За да си добър лидер трябва да умееш да изслушваш и да събираш обратна връзка чрез най-различни методи”. На това мнение е Юлиян Ефтимов, управляващ директор на маркетингова агенция 3CON,  който е жури от първото издание на наградите до днес. Той разказа още че има доста значимо и забелязващо се развитие в компаниите от преди и сега, като всеки се стреми да задържи кадрите, защото нови кандидатстващи почти няма. 

Близо 100 кандидатури се конкурираха в седмото издание на Годишните награди на b2b Media Employer Branding Awards за постижения в областта на изграждането и утвърждаването имиджа и популярността на Работодателския бранд.

Наградата за “Най-добър работодател на годината – Employer of the Year” за втора поредна година грабна Kaufland България , а отличието Employer Brand Leader за компания взе Висше училище по телекомуникации и пощи, докато индивидуалният приз си поделиха Дамян Илиев, Experian България и  Денис Бродски, SVP People & Culture, tbi bank.

Целия епизод можете да гледате ТУК:

Не забравяйте да се абонирате за каналите ни в SpotifySoundcloud и YouTube, за да бъдете винаги информирани за тенденциите на съвременната икономика и бизнес!


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required