Китайска компания разработи първата в света миниатюрна ядрена батерия

синя батерия

Твърди се, че тя може да работи без прекъсване и изтощение в продължение на 50 години

Китайска компания съобщи, че е създала революционна ядрена батерия, която може да произвежда електричество в продължение на 50 години без нужда от зареждане или поддръжка. Компанията Betavolt, базирана в Пекин, твърди, че тя е първата в света, която е постигнала миниатюризацията на атомната енергия, като е вградила 63 ядрени изотопа в модул, по-малък от монета.

Компанията обяви, че батерията от следващо поколение вече е влязла в етапа на пилотните тестове и скоро ще бъде произведена масово за търговски приложения като мобилни телефони и безпилотни дронове.

„Батериите с атомна енергия на Betavolt могат да отговорят на нуждите от дълготрайно захранване в множество сценарии, като например в космическата индустрия, оборудването за системи с изкуствен интелект, медицинското оборудване, микропроцесорите, усъвършенстваните сензори, малките безпилотни дронове и микроботите.“, заяви компанията за пресата.


Иновацията ще помогне на Китай безспорно да се изкачи в иконимически план

Батерията работи, като преобразува енергията чрез процес, който е изследван за първи път през 20-ти век, пишат от Kaldata.com.

Учените в СССР и САЩ опитват да разработят технологията за използване в космически кораби, подводни системи и отдалечени научни станции, но термоядрените батерии бяха едновременно скъпи и обемисти.

Betavolt заяви, че нейната първа ядрена батерия може да осигури 100 микровата мощност и напрежение от 3 V, като същевременно е с размери 15х15х5 милиметра, но компанията планира да произведе батерия с мощност 1 W до 2025 година.

Малкият им размер означава, че те могат да се използват последователно за производство на повече енергия, като компанията си представя мобилни телефони, които никога не трябва да се зареждат и дронове, които могат да летят вечно. По думите на Betavolt многослойният дизайн също така означава, че няма вероятност батерията да се запали или взриви в отговор на внезапна сила, като същевременно тя може да работи при температури от -60 до +120°С.

„Разработената от Betavolt атомна енергийна батерия е абсолютно безопасна, няма външна радиация и е подходяща за използване в медицински устройства като пейсмейкъри, изкуствени сърца и други в човешкото тяло.“ обявиха още.


Атомно енергийните батерии на Betavolt са екологично чисти. След периода на разпад 63-те изотопа се превръщат в стабилен изотоп на медта, който не е радиоактивен и не представлява заплаха или замърсяване на околната среда.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required