Вендинг машините-хитър бизнес или нулев доход?

вендинг машини

Удачен ли е изборът на вендинг машините като инвестиция?

Предполагаме, че няма човек, който да не се е възползвал поне веднъж от услугите на вендинг машина. За тези от вас, които не са запознати-това са машините на самообслужване, които предлагат продукти от различно естество. От снаксове и напитки, през здравословна и екологично чиста храна, дори до технологично оборудване и периферия. Тези уреди са много удобно средство за пазаруване, когато бързаме, когато сме забравили да купим подарък за важен повод, или просто сме гладни, но не ни се чака на дълги опашки. Но нека разгледаме вендинг машините като средство за инвестиция и печалба!

Идеята

Да започнем от там, че вендинг машините спадат към т.нар. “пасивни доходи”, но това е чак когато вашата бизнес идея се е реализирала успешно и не е нужно лично да обслужвате оборудването. Определено има разлика в труд и този, при който единствено обслужваш машината като я заредиш и събираш печалбата си. Този бизнес е доста “хитър” и със склонност към прогрес. Най-голямата инвестиция на време и пари е в самото начало, когато трябва да се закупи оборудването.

Предимства спрямо фирми, утвърдили се в предлагането на храна

Вендинг машините са изключително полезни както за потребителя, така и за предприемача. От страна на клиент времето и разстоянието са основните преимущества на тези машини. Не е нужно да се редим на касата, не ни е необходимо допълнително обслужване. Можем да си вземем кафе за двойно, на места и тройно по-ниска цена от тази в заведенията-кафетерии.  В зависимост от идеята на инвеститора локацията също е предимство за клиента. Стратегическото планиране на разположение е много важно за потреблението.

Като човек, който желае да вложи средства в такъв бизнес трябва да сте наясно, че той е доста развит и доходоносен у нас. На първо място може да си позволите независимо от конкуренцията ценообразуване. Въпреки това има и не малко досетливи предприемачи, които вече са стартирали подобен проект. Ходовете за разработка трябва да се планират внимателно както във всеки друг широкоразпространен бизнес.

Второто предимство е нагласата на хората, която в последните години е с тенденция за забързан начин на живот. Колкото и да не искаме да си го признаем, комуникацията и обществените места стават некомфортни за голяма част от новото поколение. Затова подобни машини биха били доста по-употребявани от заведения за хранене и магазини. Ключов е и моментът на забързаното ежедневие, особено когато си в потока от хора в големия град.

Друго предимство е възможността за “подвижност” и гъвкавост. Вендинг машините са движимо имущество и позволяват смяна на локацията, а с това и бизнес краткосрочни цели.

Все повече се търси и машинизирана работна ръка. Във време, особено у нас и близка Европа, в което се наблюдават сериозни липси на работна ръка е много удобно да си собственик на подобен бизнес, който не разчита на голям персонал. Нужни са един или двама души, които да обслужват машините, в зависимост от броя и местоположението им. В супермаркета, например, или на щанда за храна ситуацията е различна, защото са нужни доста хора за обект, които имат различни отговорности за изготвянето и продаването на краен продукт.

Продукцията, от своят страна, която се издава на потребителя от вендинг машина става за секунди. (Особено, ако е на принципа за препродаване на стока на дребно). Има машини като тези за топли напитки, които приготвят продукция, но производството е на примитивно ниво.

Най-важният компонент-локацията

Несъмнено, както вече пояснихме, най-голямото преимущество на този бизнес е възможността за своевременна смяна на локацията и не само. Това е и едно от най-значимите неща, на които трябва да се акцентира, когато стартирате, развивате и управлявате бизнес. Нека тогава да го превърнем в предимство! Например би било много полезно на ученици и студенти да разполагат с такова оборудване в учебните заведения. Имайте предвид, че междучасията са кратки, но заведенията за хранене са далеч, опашките са големи, а учениците са многобройни и се нуждаят от храна. Идея! Сключете договор с частни училища за такива машини, добре е за бизнеса ви той да бъде верига и да имате несъмнено сигурен доход. Благоприятната среда върши чудеса. А защо частни заведения? Защото финансирането и документирането им са значително по-лесни от това даден обект или площ да са държавна собственост. 

Друг пример са фитнесите. Колаборирани бизнеси често са успешни. Знаете, във фитнеса се продават протеинови напитки, храни и чист протеин. Защо да не се взимат направо от вендинг машина, което ще спести време на посетителите на фитнеса и разбира се, цените ще са по-ниски заради минималния разход на труд. Не е нужно служителят на рецепция да продава тези продукти, да е запознат с тях, да минава разяснение и обучение точно в тази посока. Това би било предимство не само за вас, но и за фитнеса, тъй като нещо подобно ще привлича клиенти, които ценят времето си например.

Недостатъци

След като споменахме няколко предимства и почти ви убедихме да стартирате такъв иновативен бизнес е време да ви запознаем и с евентуалните рискове, пред които може да се изправите. Вече разбрахме, че вендинг машините са доста развита бизнес идея у нас. Това означава, че са и многобройни т.е. конкуренция съществува. Предварителното планиране и умението за качествено разпознаване на конкурентите са от основно значение.

Тези машини трудно могат да “блеснат” с нещо иновативно. Принципът им е добре познат и за да даде резултати вашият бизнес не може да си служи с кой знае каква реклама, защото не сте иноватори. От край време има много разнообразни модели машини. Следва да сте изобретателни в идеите си. Разработете нещо ново! Предложете на потребителя нещо необичайно, което никога не би си помислил да си купи по този начин! Разгледайте идеите за машини по света! Китай и Америка развиват на бързи обороти този бизнес.

Както всяко начало, и това трябва да се обмисли и проучи из основи.Последвайте ни в социалните мрежи👇