12 навика, чрез които ще постигнете финансова свобода

мъж с монети

Финансовата свобода – наличието на достатъчно спестявания, инвестиции и пари в брой, за да си позволите начина на живот, който искате за себе си и семейството си.

Това също означава да отгледате гнездо, което ще ви позволи да се пенсионирате или да преследвате каквато пожелаете кариера – без да сте водени от необходимостта да печелите определена сума всяка година.

За съжаление твърде много хора са далеч от финансовата свобода. Дори и без случайни финансови спешни случаи, нарастващият дълг поради преразход е постоянно бреме, което им пречи да постигнат целите си. Когато голяма криза – като ураган, земетресение или пандемия – напълно разстрои всички планове, се разкриват допълнителни дупки в предпазните мрежи.

В даден момент всеки от нас е имал финансови падежи и несигурност. Ето как да сте по-стабилни и категорични, когато разполагате с парите си.

1. Поставете житейски цели

Какво е финансовата свобода за вас? Всеки има общо желание за това, но това е твърде неясна цел. Трябва да уточните сумите и сроковете. Колкото по-конкретни са вашите цели, толкова по-голяма е вероятността да ги постигнете.

  1. Какво изисква вашият начин на живот
  2. Колко трябва да имате в банковата си сметка, за да стане това възможно
  3. На каква възраст е крайният срок за спестяване на тази сума

След това пребройте назад от крайната си възраст до текущата си възраст и установете финансови етапи на редовни интервали между двете дати. Запишете всички суми и крайни срокове внимателно и поставете листа с целите в предната част на вашия финансов класьор.

2. Направете месечен бюджет

Създаването на месечен бюджет на домакинството — и спазването му — е най-добрият начин да се гарантира, че всички сметки са платени и спестяванията са на път. Това също е редовна рутина, която укрепва целите ви и укрепва решимостта срещу изкушението да се разточите.

3. Изплащайте изцяло кредитни карти

Кредитните карти и други потребителски заеми с висока лихва са токсични за изграждането на богатство. Поставете си за цел да изплащате пълния баланс всеки месец. Студентските заеми, ипотеките и подобни заеми обикновено имат много по-ниски лихви; изплащането им не е спешен случай. Въпреки това изплащането на тези заеми с по-ниска лихва навреме все още е важно — и навременните плащания ще изградят добър кредитен рейтинг .

4. Създайте автоматични спестявания

Платете първо на себе си. Запишете се в пенсионния план на вашия работодател и се възползвайте пълноценно от всички съответстващи обезщетения за вноски , които по същество са безплатни пари. Също така е разумно да имате автоматично теглене във фонд за спешни случаи, който може да се използва за неочаквани разходи, както и автоматична вноска към брокерска сметка или нещо подобно.

В идеалния случай парите за спешния фонд и пенсионния фонд трябва да бъдат изтеглени от сметката ви в същия ден, в който получите заплатата си, така че никога дори да не докосва ръцете ви.

Имайте предвид, че препоръчителната сума за спестяване във фонд за спешни случаи зависи от вашите индивидуални обстоятелства. Освен това пенсионните сметки с данъчни облекчения идват с правила, които затрудняват получаването на вашите пари, ако внезапно ви потрябват, така че тази сметка не трябва да бъде единственият ви фонд за спешни случаи .

5. Започнете да инвестирате сега

Лошите фондови пазари – известни като „мечешки“ пазари – могат да накарат хората да се съмняват в разумността на инвестирането, но исторически не е имало по-добър начин да увеличите парите си. Само магията на сложната лихва ще увеличи парите ви експоненциално, но имате нужда от много време, за да постигнете значим растеж.

Все пак не забравяйте, че за всички, с изключение на професионалните инвеститори, би било грешка да се опитват да избират акции , станали известни от милиардери като Уорън Бъфет . Вместо това отворете онлайн брокерска сметка , която ви улеснява да научите как да инвестирате , да създадете управляем портфейл и да правите седмични или месечни вноски в него автоматично. Класирахме най-добрите онлайн брокери за начинаещи, за да ви помогнем да започнете.

Постигането на финансова свобода може да бъде много трудно при наличието на растящи дългове, спешни парични проблеми, медицински проблеми и преразход, но – с дисциплина и внимателно планиране – това е възможно. Това е крайната цел на

6. Следете кредитния си рейтинг

Вашият кредитен рейтинг е много важно число, което определя лихвения процент, който ви се предлага при закупуване на нова кола или рефинансиране на жилище. Това също влияе върху сумата, която плащате за редица други основни неща, от автомобилна застраховка до премии за животозастраховане.

Причината кредитните рейтинги да имат толкова голяма тежест е, че някой с безразсъдни финансови навици се смята за вероятно безразсъден в други области на живота, като например да не се грижи за здравето си или дори да шофира и да пие.

Ето защо е важно да получавате кредитен отчет на редовни интервали, за да сте сигурни, че няма погрешни черни петна, които съсипват доброто ви име. Може също да си струва да потърсите реномирана услуга за кредитен мониторинг, за да защитите информацията си.

7. Преговаряйте за стоки и услуги

Много от жителите на САЩ например се колебаят да преговарят за стоки и услуги, защото се страхуват, че това ги прави да изглеждат евтини. Победете този страх и можете да спестявате хиляди всяка година. По-специално малките предприятия са склонни да бъдат отворени за преговори, така че купуването на едро или позиционирането ви като постоянен клиент може да отвори вратата към добри отстъпки.

8. Бъдете информирани по финансови въпроси

Прегледайте съответните промени в данъчното законодателство, за да сте сигурни, че всички корекции и удръжки са максимизирани всяка година. Бъдете в крак с финансовите новини и развитията на фондовия пазар и не се колебайте да коригирате съответно своя инвестиционен портфейл. Знанието също така е най-добрата защита срещу измамници, които ловят неопитни инвеститори, за да завъртят бързи пари.

9. Поддържайте собствеността си

Добрата грижа за собствеността прави всичко – от автомобили и косачки до обувки и дрехи – по-дълготрайни. Разходите за поддръжка са малка част от разходите за подмяна, така че това е инвестиция, която не бива да пропускате.

Научете се да правите разлика между нещата, които искате, и нещата, от които се нуждаете.

10. Ограничавайте се

Овладяването на пестелив начин на живот означава развиване на мислене, фокусирано върху воденето на добър живот с по-малко – и е по-лесно, отколкото си мислите. Всъщност, преди да се издигнат до охолството, много богати хора са развили навика да живеят под възможностите си.

Това не е предизвикателство да приемете минималистичен начин на живот. Това просто означава да се научите да правите разлика между нещата, от които се нуждаете, и нещата, които искате – и след това да правите малки корекции, които водят до големи печалби за вашето финансово здраве.

11. Вземете финансов съветник 

След като стигнете до момент, в който сте натрупали прилична сума богатство – или ликвидни активи (пари в брой или нещо лесно конвертируемо в пари) или дълготрайни активи (имущество или нещо, което не е лесно конвертирано в пари) – потърсете финансов съветник да ви помогне да останете на правия път.

12. Грижете се за здравето си

Принципът за правилна поддръжка важи и за вашето тяло, а отличната грижа за вашето физическо здраве има значително положително въздействие и върху вашето финансово здраве.

Инвестирането в добро здраве не е трудно. Това означава да правите редовни посещения при лекари и зъболекари и да следвате здравни съвети за всички проблеми, които срещате. Много медицински проблеми могат да бъдат подпомогнати или дори предотвратени с основни промени в начина на живот, като повече упражнения и по-здравословна диета.

Лошото поддържане на здравето, от друга страна, има както незабавни, така и дългосрочни отрицателни последици за вашите финансови цели. Някои компании имат ограничени дни по болест, което означава загуба на доход след изчерпване на платените дни. Затлъстяването и други диетични заболявания карат застрахователните премии да растат, а лошото здраве може да наложи ранно пенсиониране с по-нисък месечен доход до края на живота ви.

Какво е финансова свобода?

Всеки определя финансовата свобода от гледна точка на собствените си цели. За повечето хора това означава да имате финансовата възглавница (спестявания, инвестиции и пари в брой), за да си позволите определен начин на живот – плюс гнездо за пенсиониране или свободата да преследвате каквато и да е кариера, без да е необходимо да печелите определена заплата.Последвайте ни в социалните мрежи👇