ByteDance, родителят на TikTok използва OpenAI, за да тества собствените си AI модели

телефон тик ток

Китайският технологичен гигант ByteDance съобщава, че използва технологията на OpenAI „в много ограничена степен“, за да помогне за разработването на свои собствени модели на AI.

Признанието идва, след като фирмата от Сан Франциско заяви, че е спряла акаунта на ByteDance поради въпроси за това как се използват нейните GPT данни.

Говорител на ByteDance каза пред CNN във вторник, че инженерният екип на компанията използва GPT на OpenAI, заедно с други модели на трети страни, в много ограничена степен по време на процеса на оценка и тестване.

„ByteDance е лицензиран от Microsoft да използва API на GPT“, каза говорителят, добавяйки, че компанията използва GPT за захранване на продукти и функции на пазари извън Китай. Услугите на OpenAI не се предлагат в Китай.

API означава „интерфейс за програмиране на приложения“ и е рамка, която позволява на програмите да комуникират и да се свързват една с друга.

Базираната в Пекин Bytedance, която притежава TikTok, казва, че използва само собствения си самостоятелно разработен AI модел за захранване на Doubao, който е достъпен само в Китай, каза говорителят. Doubao е подобен на ChatGPT инструмент, който предоставя чат роботи, помощ при писане, помощ при изучаване на английски и други услуги.

Коментарите идват дни след като Verge съобщи, че ByteDance „тайно“ използва технологията на OpenAI, за да обучи свой собствен голям езиков модел (LLM), което е в пряко нарушение на условията за обслужване на OpenAI.

OpenAI забранява на потребителите да разработват съперничещи AI модели, използвайки изхода на ChatGPT

В изявление OpenAI каза, че е спрял акаунта на Bytedance.

„Всички клиенти на API трябва да се придържат към нашите политики за използване, за да гарантират, че нашата технология се използва за добро. Въпреки че използването на нашия API от ByteDance беше минимално, ние спряхме техния акаунт, докато проучваме допълнително“, се казва в съобщението.

OpenAI

„Ако открием, че тяхното използване не следва тези правила, ще ги помолим да направят необходимите промени или да закрият акаунта си“

OpenAI

The Verge, цитирайки вътрешни документи на ByteDance, съобщи, че китайската компания е разчитала на OpenAI API „по време на почти всяка фаза на разработка“ на своя основен LLM, който е с кодово име Project Seed.

Той съобщи, че ByteDance е наредил на служителите си да спрат да използват генериран от GPT текст преди няколко месеца, което беше около времето, когато компанията пусна модела чрез своята платформа Doubao в Китай.

Много от китайските технологични гиганти вече показаха свои собствени инструменти в стил ChatGPT. Някои казват, че новите предложения от китайски фирми ще добавят гориво към съществуващото съперничество между САЩ и Китай в нововъзникващите технологии.

Говорителят на ByteDance каза на CNN, че през април компанията е обявила вътрешно, че данните, произведени от GPT, не трябва да се добавят към наборите от данни за обучение на нейните самостоятелно разработени модели.

Компанията също така предостави обучение за съответствие на инженерния екип по отношение на условията на услугата при използване на GPT.Последвайте ни в социалните мрежи👇