Сам Алтман се завръща към OpenAI с по-голямо влияние от всякога

Ако цялата компания е готова да последва своя изпълнителен директор през вратата, той по същество не може ли да бъде уволнен?

Сам Алтман официално се завръща като главен изпълнителен директор на OpenAI. Сега въпросът е на кого ще отговаря той на новата, разширяваща се дъска. Но първо…

След почти двуседмична драма в заседателната зала , която имаше повече обрати от епизод на Succession, Сам Алтман се завърна като главен изпълнителен директор след бунт на служители заради уволнението му.

Алтман, който беше отстранен поради това, че не е бил „постоянно откровен“ в комуникацията си с борда, нарече епизода „болезнен, но префокусиращ момент“ в интервю в сряда. Той каза, че основният му приоритет е да постави компанията отново на здрава основа. „Предстои ни много работа, за да възстановим стабилността. Но мисля, че ще го направим с удоволствие.

В статия за последния брой на Businessweek писах за предстоящата несигурност за Altman и OpenAI, включително трудни проблеми с управлението и независимо разследване на поведението, довело до неговото уволнение. Не се появи нито един блокбъстър инцидент, въпреки че имаше разкрития за напрежение в рамките на OpenAI относно набирането на средства от Altman за начинание за AI чипове и спор с бившия член на борда на директорите Хелън Тонер относно изследователска статия, която тя беше съавтор на написването и която беше критична към компанията.

Но завръщането на Алтман повдига друг въпрос за OpenAI

Ако цялата компания е готова да последва своя главен изпълнителен директор през вратата, може ли някой наистина да го овладее, трябва ли да го направи?

Алтман прекара голяма част от тази година в работа, за да покаже на регулаторите и обществеността, че OpenAI приема сериозно опасенията относно потенциалната разрушителна сила на своята технология. Част от това послание включваше подчертаване на ограниченията на собствената му власт.

„Тук не трябва да се вярва на никого“, каза Алтман пред Емили Чанг от Bloomberg TV през юни. „Нямам акции със суперглас. Не ги искам. Бордът може да ме уволни, това е важно. След събитията този месец обаче Алтман може да не е уволнен, пише Bloomberg.

Задачата да държи Altman под контрол сега се пада на основно ремонтирана дъска. В момента това тяло се състои от трима души: главният изпълнителен директор на Quora Адам Д’Анджело (единственият останал член на предишния борд, който гласува за отстраняването на Алтман), бившият съизпълнителен директор на Salesforce Брет Тейлър и икономистът Лари Съмърс. Триото ще добави нови членове на борда „сравнително бързо“, според Алтман.

Както мнозина посочиха, единствените две жени, които бяха в борда, сега подадоха оставка

 

В сряда бордът заяви, че търси „разнообразни“ кандидати, без да уточнява кои. Както Лорън Пауъл Джобс, милиардерът филантроп и вдовица на Стив Джобс, така и бившият главен изпълнителен директор на Yahoo Мариса Майер бяха обявени за възможни временни директори, но се смятаха за твърде близки до Алтман, каза човек, близък до преговорите, по-рано пред Bloomberg. Междувременно бордът даде място на наблюдател без право на глас на Microsoft, която беше силно съгласувана с Алтман в последната сага.

„Все още няма жени в борда, но сега има голяма технологична компания за зареждане“, написа Саша Лучиони, изследовател по етиката на изкуствения интелект в стартъпа за изкуствен интелект Hugging Face, в публикация на X в сряда.

Също така остава неясно дали самият Алтман може в крайна сметка да си върне мястото в борда, което загуби при отстраняването си. Олтман каза на Bloomberg, че това „не е основен приоритет“ за него в момента – и може би няма нужда от това.

Изпълнителният директор на OpenAI доказа, че има подкрепата на своите служители, както и на най-влиятелните инвеститори на OpenAI. Това може да е по-мощно от всички седалки на борда взети заедно.Последвайте ни в социалните мрежи👇