Какво трябва да знаем за акциите?

скала акции

Стойността на инвестициите може да спадне, както и да се повиши, така че може да получите обратно по-малко, отколкото сте инвестирали

 Преките дялови участия обикновено трябва да са част от добре диверсифицирано портфолио от други инвестиции, пише Fidelity. Тази информация не е лична препоръка за конкретна инвестиция. Допустимостта за инвестиране в ISA и данъчното третиране зависи от личните обстоятелства и всички данъчни правила може да се променят в бъдеще.

Какво е споделяне?

Когато закупите дял в компания, вие на практика ставате частен собственик на тази компания. Като акционер, с дялово участие в този бизнес, възвръщаемостта на инвестицията, която печелите, зависи от успеха или провала на самата компания. Компаниите могат да плащат дивиденти на акционерите или може да предпочетат да реинвестират печалбите за по-нататъшен растеж.

Ползи от инвестиране в акции

Частична собственост на фирма

Сделки в реално време през целия търговски ден с налични лимитирани поръчки, когато пазарите са затворени

Получавайте дивиденти като доход или реинвестирайте, за да закупите повече акции

Възможност за гласуване на важни фирмени решения

Какво да имате предвид при избора на акции и акции

Често е необходимо внимателно проучване и обмисляне, за да изградите уверено свой собствен портфейл от акции. Ето няколко неща, които трябва да имате предвид, преди да инвестирате в акции:
 

Диверсификация –  Ако обмисляте да инвестирате в акции, уверете се, че вече разполагате с добра комбинация от други инвестиционни възможности и активи.

Направете вашето проучване –  Използвайте инвестиционните справочници, за да прегледате баланса и отчетите за доходите и да получите представа за финансовите данни на компанията. Бъдете в крак с емисиите и изявленията на регулаторната новинарска услуга на компанията (RNS).

Проверете фактите –  всяка важна информация ще бъде достъпна като част от финансови отчети и информационни листове онлайн.

Данъчно ефективни надбавки –  Възползвали ли сте се максимално от наличните за вас данъчно ефективни надбавки, като първо отворите ISA за акции и акции? Ако вече сте използвали вашата надбавка ISA, все още можете да инвестирате в акции чрез нашата инвестиционна сметка.

Какво се случва, когато купите дял?

За да отговори на този въпрос, нашият инвестиционен директор Том Стивънсън разговаря с Алекс Скрин, ръководител на електронната търговия в Winterflood Securities, един от водещите маркет мейкъри в Лондон.

Той обяснява как използваме маркет мейкъри като Winterflood, за да намерим най-добрата цена за вашата сделка, и обсъжда начина, по който можете сами да обмислите цената и да решите дали да продължите, или да оставите на Fidelity да получи най-добрата цена за вас.

Рискове при инвестиране в акции

Вашите инвестиции може да станат твърде концентрирани в една компания, тип продукт или индустрия, така че не забравяйте да останете диверсифицирани

Не се управлява активно от експерт, така че ще трябва сами да управлявате портфолиото си и може да се наложи да отделите повече време за анализиране на инвестицията си, за да разберете факторите, които я влияят

Ако компанията се представи по-слабо или пазарът работи срещу вас, стойността на вашите акции може да намалее, така че може да си върнете по-малко, отколкото сте инвестирали.Последвайте ни в социалните мрежи👇