Златото е убежище-централните банки изкупуват, защото не очакват добри времена

ръце държат злато

Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт сигнализира за рискове

Най-големият инвестиционен риск е разрастване на локалните конфликти. Геополитическото напрежение се отразява изключително негативно на всички пазари, пише Bloomberg TV. Усещането на всички инвеститори в момента клони към песимистично. На фона на лошата икономическа ситуация в САЩ и Европа, новият конфликт в Близкия изток между Израел и „Хамас“ възстановява търсенето на активи – спасители в запас, като злато и долар. Златото достига бариерата от 1900 долара за тройунция, коментира Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт, в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„САЩ са ограничени откъм запаси, след като освободиха огромни количества, за да не се вдига цената на горивата. Саудитска Арабия и Русия, скъсявайки производството, увеличават дефицита“, което ще затрудни купувачите в бъдеще, особено на фона на силния долар, каза Фезелов.

Русия и Саудитска Арабия ще продължат ограниченията на добива на петрол и в началото на 2024 г., за да поддържат цената на суровината. В момента петролът задържа в диапазон 80-85 долара за барел, след като срещна съпротива в началото на месеца по пътя си към $100.

Пазарите на акции в САЩ отчитат спад през септември. Очаква се сезонът на отчетите да даде насоки за движението на фондовия пазар за настъпилото тримесечие. Сравнително приемливите отчети ще дадат тласък на инвеститорите. Те се насочват към технологичните акции, въпреки че цените им са високи.

Инфлацията в САЩ продължава леко да се увеличава, което създава неяснота за следващото решение на Федералния резерв за това дали се покачват лихвите.Последвайте ни в Twitter👇