Евелина Славкова: „Българското общество все още не е готово за изцяло безкасово плащане“

жена с микрофон

Искаме ли да плащаме безконтактно и какво ни безпокои?

Социолог от агенция „Тренд“ проведе специализирано проучване за нагласите на българите относно безконтактното плащане. Анкетата се е провела сред 1000+ човека над 18 годишна възраст в различни възрастови групи. Обобщено повече млади хора използват безконтактно плащане, а хора със средно и по-високо образование са запознати какво представлява и са отворени за нещо ново.

Проведохме изключително приятно интервю, въпреки натовареността в седмици на местни избори с г-жа Славкова, която ни разказа повече за това, защо още се страхуваме от изцяло онлайн банкиране. Проследете целия разговор!

Kолко е важна темата с безкешовите плащания за обществото и за финансовия сектор?

Със сигурност тази тема е ключова. Смятам, че в момента има доста разговори в българското общество за това, какви са преимуществата на онлайн плащането или е по-добре да се плаща в кеш. Несигурността за банковия сектор, тези детайли и тази информация са изключително ключови и в продуктите, които предлагат, и във всички останали детайли от сектора, които имат касателство. В крайна сметка важно е това как плащат и какви предпочитанията имат потребителите.

А смятате ли, че ние като общество сме готови за изцяло дигитализирано плащане?

Ами от проучването, което социологически център „Тренд“ реализира по темата, по-скоро данните говорят друго – българското общество все още не е готово за изцяло безкасово плащане. Става ясно от проучването, че повечето хора плащат безконтактно. Всъщност немалка част от тези хора имат и носят пари в брой със себе си. Тоест 35% от хората, които по принцип плащат безкешово, използват този метод, а 27% си плащат основно безкешово.

Казахте, че все още българинът носи пари в себе си, от какво се притеснява той? Какви са външните фактори?

Нямахме възможност в проучването да задаваме много допълнителни въпроси, които да обхванат по-детайлно защо хората се притесняват от безкасово плащане и използването на такъв тип инструменти. Но в един от малкото такива въпроси всъщност, четиридесет и четири процента от българите смятат, че безконтактното плащане не крие опасност от кражба на техните средства. Може би тук е и основната причина, че българите все още не са склонни да използват такъв тип инструменти. Поради тази причина не смятам, че в българското общество скоро ще стои въпросът дали изцяло няма да плащаме безкешово. Смятам, че парите в брой ще бъдат водещ основен инструмент при плащането. Забележете, още един въпрос имаме интересен. В проучването 52% от българите смятат, че не са съгласни, безкешово плащане да стане единствен начин за плащане в близко бъдеще, което само по себе си ни говори, че при такава хипотеза българското общество не би склонило.

Българското общество не би било склонно да се раздели с парите в брой. Разбира се, интерес към детайлите виждаме във възрастовата категория, докато най младите между 18- 29 години са най склонни. Те най-много използват безкасово плащане. Те ползват плащания през мобилните си телефони, инструменти на банки, Revolut и така нататък. С увеличаването на възрастта намалява делът на хората, които искат да плащат безкешово, предпочитат да плащат в брой. Така че тук имаме елемент на разлика между генерациите по отношение на методите за плащане.

А има ли подход как да се променят нагласите на тези хора, които все още не са съвсем сигурни да използват по този начин парите си?

  В крайна сметка смятам, че това са предпочитания на обществото да ползва или да не ползва този начин. Например често хората предпочитат да им се дават заплатите – в брой. Те по никакъв начин не искат да са обвързани с банка, не искат да плащат определени такси. Така че тук има още много допълнителни елементи, които имат съществено значение за това какви са предпочитанията на хората. Не става въпрос само за чувството за сигурност. Всяка банка може да проведе кампании и да представи предимствата на това да се плаща безкешово, като това да имаш винаги възможност да разполагаш с парите, които имаш, не само с определен брой пари, които имаш в себе си; да си по сигурен, че е по-удобно и така нататък. Разбира се, който има интерес от това, да направи такъв тип кампания. Може, разбира се, българското общество да бъде ограмотено.

В бъдеще има ли изглед да се увеличи броя на хората, които са „за“ този метод?

Със сигурност и мисля, че това вече се показва явно.

В момента казвам, че хората на 18-29 години до 30-39 години използват в по голяма степен безкасово плащане, което им е част от начина на живот. А при по възрастните това не е така. Все повече хора ще започнат да плащат така от по-възрастните.  Но това са просто естествени процеси на развитието на тези услуги, на тези инструменти и хората да започнат да ги възприемат.Това ще се превърне в начина ни на живот. Безкешовото плащане ще става все по-основен метод за плащане. Но не мисля, че това може да се случи целенасочено по определени стъпки с информиране, а по-скоро като естествен процес от развитието на едно общество.Последвайте ни в социалните мрежи👇