Какви са зелените практики, които България може да научи от Обединеното кралство?

соларни панели

Десислава Митева, изпълнителен директор на Британско-българска асоциация, говори за това какво можем заимстваме от Великобритания

Сътрудничество между компаниите на двете държави в областта на енергетиката може и трябва да има. Така ще се подпомогне основно зеления преход в българската енергетика. През тази година станахме свидетели на сериозна британска инвестиция в областта на соларните паркове – британски инвестиционен фонд инвестира в парк край град Силистра. Това което можем да направим, за да привлечем повече инвеститори, е да превърнем България в по-разпознаваем партньор, това коментира Митева за Bloomberg.

Търговският стокообмен между България и Великобритания е положителен – България изнася повече, отколкото внася. Инвестицията в соларния парк се превърна в един добър пример за отношенията между двете страни.

Английските компании са с дългогодишни традиции в областта на ESG. Като такива те имат строги критерии по своите вериги за доставки, като план за въглеродна неутралност. Митева добави, че българските компании, които гледат към британския пазар, трябва да се ориентират в тази посока.

Компаниите срещат най-голяма трудност при финансовия аспект. Все пак се изисква определен вид инвестиция в промяна на процеси и нагласи. Друга трудност, която се споменава от компаниите, е загуба на работни места.

Великобритания има изключително амбициозна цел – до 2050 г. да постигне нулеви емисии. Това може да стане възможно с тясно взаимодействие между бизнеса и държавата. В момента енергийният микс на Великобритания е над 40% от възобновяеми енергийни източници и само 2% – въглища. Митева добави, че страната е в процес по закриване и на този минимален процент.

Митева сподели, че често тези практики се свързват с утежняване на бюджета или с загуба на работна ръка, но това не реалността. България може да вземе пример от Великобритания, затова как в дългосрочен план, зелената трансформация води до положителен икономически елемент.

Британско-българска асоциация организира конференция „Green Business is Great. Тя ще постави фокус върху добрите зелени практики на Великобритания. На събитието ще има два панела с различни теми – зелената трансформация като печеливш подход за бизнеса и практики във взаимодействието между управляващите, бизнеса и обществото.Последвайте ни в Twitter👇