Защо пластмасовите прибори са забранени в хранителната индустрия и пречи ли това на малкия бизнес?

пластмасови прибори

Какъв е подходът на бизнесмените и за какво следят институциите?

Все по-осезаема става замяната на пластмасовите прибори в мола, в супермаркета и прочие. Отиваш на любимото си място за сладолед и ти го сервират с дървена лъжичка и в хартиена опаковка. KFC те карат да пиеш кола от хартиена сламка, а в Billa те таксуват за пластмасова опаковка от топлата витрина. Все повече от потребителите негодуват, но даваме ли си сметка всъщност, че продажбата и използването на пластмасови прибори е забранено?

Какво гласи законът?

Още през 2021  Европейският парламент гласува за прекратяване на употребата и пласирането на пластмасови сламки, прибори, клечки за уши и всичко онова, което се използва за еднократна употреба. Вместо това всичко се заменя с хартия и дърво.

Министърът на околната среда на Обединеното кралство Майкъл Гоув, който преди това спори с Европейската комисия за това, кой прави най-много за намаляване на замърсяването с пластмаса , също е бил “за”  ограничаването на пластмасата за еднократна употреба.

Освен че е насочена към най-разпространените пластмасови отпадъци, директивата забранява чашите от полистирол за еднократна употреба и тези, направени от оксо-разградими пластмаси , които се разпадат на малки фрагменти.

Държавите-членки на ЕС въвежда мерки за намаляване на употребата на пластмасови контейнери за храна и пластмасови капаци за топли напитки. До 2025 г. пластмасовите бутилки трябва да бъдат направени с 25% рециклирано съдържание, а до 2029 г. 90% от тях трябва да бъдат рециклирани, информира Guardian.

Защо пластмасовите прибори са токсични?

Пластмасата е свързана с много проблеми, с които природата, океаните и животните се сблъскват:

всяка година, повече от 100 000 морски животни умират заради пластмасовите отпадъци;

в момента в световния океан плуват повече от 5 трилиона парчета пластмаса, които животните често смятат за храна;

до 2050 г. в океаните на света ще има повече пластмаса от риба, ако продължаваме по този начин;

повече от 40% от пластмасата се използва само веднъж, след което се хвърля.

Какво е отражението върху хранителната индустрия и търговията?

Все още някои бизнеси в хранителната индустрия си позволяват да предлагат пластмасови прибори с оправданието, че клиентът “не искал дървени”, други заведения разполагат и с пластмасови, и с дървени и хартиени прибори. Все още има при производителите и доставчиците такива консумативи, които са до изчерпване независимо от наложения закон.

И действително “малкият” предприемач е принуден да предлага това, заради масово недоволство.

Бюфетчици и продавач-консултанти и аранжори в големи вериги осъществяват пряк контакт с клиента. Те търпят ударите и на двете страни и са в ролята на медиатор по познатата ни схема.

Служители във сектора за бързо хранене споделят следното: “ Някои от клиентите ни дори отказват да си вземат от това, което предлагаме. Други отказват прибори и търсят “спасение” по други обекти.”

За съжаление, все още няма правила и рестрикции у нас. Няма инспекции, които следят за неправомерно използване на такива консумативи.

Във веригите супермаркети почти изцяло са заменени тези продукти, които са за еднократна употреба и направени от пластмаса. Огледайте се!

Надяваме се, предстои промяна на сюжета относно това становище.Последвайте ни в Twitter👇