Защо да инвестираме в жилище?

сграда

Заслужава ли си да направим тежките усилия да купим скъп недвижим имот?

Инфлацията засегна всеки един аспект на живота ни. Цените главоломно скачат,  в магазините етикетите на стоките се сменят постоянно. Най-осезаема обаче се оказа промяната в цените на имотите и по-точно недвижимите. Стойността на колите и техниката пада, но имотите поскъпнаха рязко.

 Защо?

Отговорът е прост-това е дългосрочна инвестиция, актив, който остава. Апартаментите станаха изключително ценни и търсени на пазара. Изборът на правилното жилище също се усложни. Наблюдава се скок в наемите, в строителните материали, в дейностите и общо казано в целия сектор на недвижимите имоти.

За жилище отделяме много пари и време  именно защото това е правилна инвестиция. Инвестираме в сигурност и в бъдеще.

Разговаряхме със специалистът по недвижими имоти Мирослав Стоянов, офис мениджър на офис „Лидер“ в агенция за недвижими имоти Нов Дом 1. Експертът описа настоящата ситуация с имотите у нас с нотка на успокоение към хората, решили да инвестират в имот.

След кратковременния застой и понижаване на цените от края на лятото се наблюдава стабилизация

В качеството си на консултанти на пазара на недвижими имоти, „Нов Дом 1“ анализират и следят всички събития 24/7, 365 дни в годината. Към настоящия момент съобщават за стабилизация на цените на вторичен пазар. При новото строителство също има укротяване на растежа на цените, но продължава да се увеличава бъдещата готова застроена площ. Инвеститори започват нови и интересни проекти и комплекси.

“Забелязваме и временни кампании с отстъпки или промоционални условия за плащане при някои, валидни в периода до края на годината.”- оптимистично съобщава Стоянов.

Къде е най-удачно да си купим имот в София и защо?

Най-удачно да си купим имот в София е в районите с отлично развита инфраструктура или с бъдеща предвидена такава.  Цените в райони като кв. Кръстова вада, Овча Купел, Сухата река и Хаджи Димитър, отбелязаха рязък скок след заработването на метрото в близост до тях. В зависимост дали се търси имот за живеене или инвестиция, то отговора на този въпрос би бил различен. От гледна точка на жилищен имот някои клиенти могат да предпочетат познати за тях райони, център/широк център или винаги модерната южна София в подножието на Витоша. При всички случаи обаче в отговора на въпроса „къде“, независимо дали в София или друго населено място, трябва да са валидни тези три фактора – добра локация, изгодна цена и качествено изпълнение.

Най-подходящите населени места у нас за инвестиция са:

Като урбанистично разпределение ще посоча без съмнение градовете София и Варна. И не защото „Нов Дом 1“ оперира в тези градове и имаме 4 офиса, а понеже в тях има действащи много университети. Това гарантира постоянен човекопоток от млади предприемчиви хора, идващи от цялата страна с желание за прогрес и развитие. Освен това са двете ни столици и в тях има отлично развит туризъм, споделя още специалиста.

Под наем или покупка?

Към настоящия момент България е дестинацията в Европа и дори света с най-изгодни условия за лихвен процент при ипотечни кредити около и под 2,5%. Ако човек е заинтересован да търси имот за живеене и има поне минимално самоучастие 10-20% от цената, то покупката е по-логичният избор. Пазарът на имоти в дългосрочен план се очаква да покачва цените, предвид нарастваща инфлация, по-високи минимални заплати и надници, скъпи енергиийни ресурси, влизане в Еврозона и много други фактори, които никога няма да са на равнища като през периода 2012-2020 година, например.

Струва ли си да рискуваме да теглим кредит за жилище?

“Да! Настоящото състояние остава стабилно и предвидимо. В България през 21 век имаше два периода на сътресение на пазара на имоти – 2011г., когато при нас се усети Световната финансова криза и през 2018г. при фалита на КТБ.”- категоричен е Стоянов.

В последната 1 година се говори как банките ще увеличават лихвите и това ще доведе до спад на цените на имотите. Но 0,5% до 1% покачване на един обслужван действащ ипотечен кредит на физическо лице ще доведе до по-голяма вноска с 50-100лв. Ако може да си позволите, тогава продължавате с вноските. Ако пък не, от близо година ще имате време да се подготвите и да го обявите за продажба.

Препродаването на жилища

Препродажба на имоти (или така нареченото „flipping“) е изкуство и бизнес, който може да бъде изключително печеливш, когато се използват правилните стратегии. Ето три стратегии, които ще разгледаме подробно:

1. Flip (Обръщане):

Основна идея: Купуване на имот, бърз ремонт и бърза препродажба с цел печалба.

Ключови действия: Пазарно проучване, бърза реабилитация на имота, успешен маркетинг и бърза продажба.

Предимства: Възможност за бърза печалба при правилния избор на имот и успешен ремонт.

Рискове: Непредвидени ремонтни разходи, промени в пазарната конюнктура, продължително време за продажба.

2. BRRR (Buy, Rehab, Rent, Refinance) – Купи, Ремонтирай, Отдай под наем, Рефинансирай:

Основна идея: Купуване на имот, ремонт, отдаване под наем и след това рефинансиране на имота.

Ключови действия: Купуване на имот под пазарната цена, качествен ремонт, наемане на добри наематели и рефинансиране, за да изтеглите повечето или всички от вашите първоначални инвестиции.

Предимства: Възможност за многократно използване на първоначалния капитал за покупка на множество имоти. Постоянен пасивен доход от наем.

Рискове: Трудности при рефинансирането, проблеми с наематели, непредвидени ремонтни разходи.

3. Спекулативна препродажба:

Основна идея: Купуване на имот с очакване, че той ще повиши стойността си в бъдеще, без да се правят подобрения или ремонти.

Ключови действия: Пазарно проучване, анализ на бъдещите тенденции и покупка на имоти в райони с висок потенциал за растеж.

Предимства: Възможност за висока печалба без значителни допълнителни инвестиции.

Рискове: Пазарната несигурност, дълги периоди на задържане, потенциална загуба на стойност.

Когато решавате коя стратегия да приложите, е важно да оцените рисковете, своите лични умения и ресурси, както и текущата пазарна обстановка. Независимо от избраната стратегия, обаче, успехът в областта на недвижимите имоти често изисква задълбочени познания, опит и партниране с точната компания. А тя е „Нов Дом“ номер 1!

Предвид колко ценни стават недвижимите имоти много от находчивите и предприемчиви българи желаят да инвестират в бизнес тип препродажба. В момента това, както вече споменахме е най-скъпият актив. Пазарът на имоти е изключително инванзивен в момента, и търпи непрестанни промени, крие своите рискове, но към момента страната ни е благоприятна среда за развитие на бизнес с търговия на имоти.Последвайте ни в Twitter👇