Петролният сектор е белязан от несигурност

предприятие в пустош

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман смята, че връщането на петролните мегасделки е „свидетелство“, че „въглеводородите ще са тук за дълго“

Това пише енергийният и екологичен коментатор на Financial Times Дейвид Шепърд.

Неговото мнение, подкрепено от мнозина в петролния сектор, е защо Chevron и ExxonMobil биха похарчили общо над 120 милиарда долара за закупуването съответно на Hess и Pioneer, ако смятат, че търсенето на петрол е изложено на риск от спад?

„Не мисля, че някой би купил актив, който ще трябва да замрази и да не го използва“, изтъкна принц Абдулазиз на конференция в Саудитска Арабия наскоро.

Майк Вирт, главен изпълнителен директор на Chevron, естествено казва, че не вижда предстоящ пик в търсенето на петрол, описвайки себе си като реалист сред това, което нарича нарастваща група екологични идеолози, съобщава Investor.

Международната агенция по енергетика (МАЕ), петролният наблюдател на Запада, „далеч не е права“, че всички изкопаеми горива, включително нефт и газ, ще достигнат пик в търсенето преди края на това десетилетие, според Вирт.

„Можете да чертаете сценарии, но ние живеем в реалния свят и трябва да насочим капитал, за да отговорим на неговите изисквания“, каза той пред Financial Times през септември.

ОПЕК, картелът в който Саудитска Арабия все повече доминира, прогнозира неотдавна, че вместо да достигне своя връх, търсенето на петрол ще нарасне с около 15 процента до 2045 г., за да достигне 116 милиона барела на ден.

Членовете на картела обвиняват МАЕ, че се е политизирала и твърдят, че е предизвикала нестабилност на петролните пазари.

За една индустрия, която беше ударена от всички посоки през последните години, от екологични активисти до неуверени инвеститори, несигурни за дългосрочното си бъдеще, със сигурност е изкушаващо да се вярва, че петролният сектор си е върнал самочувствието.

Но може би е добра идея да се направи пауза и да се помисли от кого идват посланията. Министрите на енергетиката от ОПЕК и шефовете на петролните компании може и да не са напълно свободни от пристрастия.Последвайте ни в Twitter👇