Какво е биткойн? Как да копаете, купувате и използвате

телефон с биткойн

Всичко което трябва да знаете, ако искате да инвестирате

Какво е биткойн?

Биткойн (BTC) е криптовалута , виртуална валута, предназначена да действа като пари и форма на плащане извън контрола на което и да е лице, група или юридическо лице, като по този начин премахва необходимостта от участие на трета страна във финансови транзакции. Той се начислява на т.нар. миньори на блокчейн за проверка на транзакции и може да бъде закупен на няколко борси.

Биткойн беше представен на обществеността през 2009 г. от анонимен разработчик или група разработчици, използващи името Сатоши Накамото.

Оттогава тя се превърна в най-известната криптовалута в света. Неговата популярност е вдъхновила развитието на много други криптовалути. Тези конкуренти или се опитват да я заменят като платежна система, или се използват като помощни или защитни токени в други блокчейни и нововъзникващи финансови технологии.

Разбиране на биткойн

През август 2008 г. беше регистрирано името на домейна Bitcoin.org. Поне днес този домейн е защитен с WhoisGuard, което означава, че самоличността на лицето, което го е регистрирало, не е публична информация.

Съобщение

През октомври 2008 г. лице или група, използващи фалшивото име Сатоши Накамото  , обявиха в списъка с имейли за криптография на metzdowd.com: „Работя върху нова система за електронни пари, която е напълно peer-to-peer, без доверена трета страна .“ Тази станала известна бяла книга, публикувана на Bitcoin.org, озаглавена „Биткойн: система за електронни пари в брой“ ще се превърне в Магна Харта за това как биткойн работи днес.

Първи блок

На 3 януари 2009 г. беше изкопан първият биткойн блок – Блок 0. Той е известен също като „блокът на генезис“ и съдържа текста: „The Times 03/Jan/2009 Chancellor на ръба на второто спасяване на банките,“ може би доказателство, че блокът е бил добит на или след тази дата.

Награди

Биткойн наградите се намаляват наполовина на всеки 210 000 блока. Например наградата за блок беше 50 нови биткойна през 2009 г. На 11 май 2020 г. се случи третото преполовяване, което намалява наградата за всяко откриване на блок до 6,25 биткойна – следващото преполовяване се очаква да се случи някъде през 2024 г. и да донесе наградата до 3,125 биткойна.

Деноминации

Един биткойн се дели на осем знака след десетичната запетая (100 милионни от един биткойн) и тази най-малка единица се нарича сатоши. Ако е необходимо и ако участващите копачи приемат промяната, биткойнът в крайна сметка може да бъде направен делим на още повече знаци след десетичната запетая.

На 8 януари 2009 г. първата версия на  софтуера за биткойни беше обявена в пощенския списък за криптография, а на 9 януари 2009 г. беше копаен блок 1 и добивът на биткойни започна сериозно.

Блокчейн технологията на биткойн

Биткойнът не е твърде сложен за разбиране като форма на цифрова валута. Например, ако притежавате биткойн, можете да използвате портфейла си с криптовалута, за да изпращате по-малки части от този биткойн като плащане за стоки или услуги. Въпреки това става много сложно, когато се опитате да разберете как работи.

Блокчейн

Криптовалутите са част от блокчейн и мрежата, необходима за захранването му. Блокчейнът е разпределена книга, споделена база данни, която съхранява данни. Данните в блокчейна са защитени с методи за криптиране.

Когато се извърши транзакция в блокчейна, информацията от предишния блок се копира в нов блок с новите данни, криптирани, и транзакцията се проверява от валидатори — наречени миньори — в мрежата. Когато транзакция бъде потвърдена, се отваря нов блок и се създава биткойн, който се дава като награда на миньора(ите), който е проверил данните в блока – след това те са свободни да го използват, държат или продават .

Снимка: Freepik

Транзакциите се поставят в опашка, за да бъдат валидирани от миньорите в мрежата. Всички копачи в блокчейн мрежата на биткойн се опитват да проверят една и съща транзакция едновременно. Софтуерът и хардуерът за копаене работят за решаване на nonce, четирибайтово число, включено в заглавката на блока.

Заглавието на блока се хешира или произволно регенерира от миньор многократно, докато не достигне целево число, посочено от блокчейна. Заглавката на блока е „решена“ и се създава нов блок за повече транзакции, които да бъдат криптирани и проверени.

Шифроване

Биткойн използва алгоритъма за хеширане SHA-256, за да криптира данните, съхранявани в блоковете на блокчейна. Просто казано, данните за транзакция, съхранявани в блок, са криптирани в 256-битово шестнадесетично число. Този номер съдържа всички данни за транзакциите и информация, свързани с блоковете преди този блок.

Как да копаем биткойни?

Разнообразие от хардуер и софтуер може да се използва за копаене на биткойни . Когато Bitcoin беше пуснат за първи път, беше възможно да се копае конкурентно на персонален компютър; обаче, тъй като стана по-популярен, повече копачи се присъединиха към мрежата, което намали шансовете да бъдеш този, който ще разреши хеша. Все още можете да използвате вашия персонален компютър като копач, ако има по-нов хардуер, но шансовете за индивидуално решаване на хеш са минимални.

Това е така, защото се състезавате с мрежа от копачи, които генерират около 444 квинтилиона хеша (444 екза хеша) или генерирания на произволни числа в секунда. Машините – наречени специфични за приложението интегрални схеми (ASIC), са създадени специално за копаене – могат да генерират до 335 трилиона хешове в секунда. За разлика от тях, компютър с най-новия хардуер хешира около 100 мегахешове в секунда (100 милиона).

За да станете успешно биткойн копач, имате няколко възможности. Можете да използвате съществуващия си компютър, за да използвате софтуер за копаене, съвместим с биткойн, и да се присъедините към пул за копаене. Пуловете за копаене са групи от копачи, които комбинират своята изчислителна мощ, за да се конкурират с големи майнинг ферми за ASIC.

Ако имате финансови средства, можете също да закупите ASIC майнер. Като цяло можете да намерите нов за около $10 000, но употребяваните също се продават от миньори, докато надграждат системите си. Има някои значителни разходи, като електричество и охлаждане, които трябва да имате предвид, ако закупите един или повече ASIC.

Има няколко програми за копаене, от които да избирате, и много пулове, към които можете да се присъедините. Две от най-известните програми са CGMiner и BFGMiner . Когато избирате пул , е важно да се уверите, че сте разбрали как изплащат награди, какви могат да бъдат таксите и прочетете някои отзиви за майнинг пул.

Как купуваме биткойни?

Ако не искате да копаете биткойни, те могат да бъдат закупени чрез обмен на криптовалута. Повечето хора няма да могат да закупят цял ​​BTC поради цената му, но можете да закупите части от BTC на тези борси във фиатна валута, като щатски долари. Например, можете да закупите биткойн в Coinbase , като създадете и финансирате акаунт. Можете да захранвате акаунта си, като използвате банковата си сметка, кредитна карта или дебитна карта. Следното видео обяснява повече за купуването на биткойни.

0 seconds of 4 minutes, 24 secondsСила на звука 

Как се използва биткойн?

Първоначално биткойнът е проектиран и пуснат като метод за плащане peer-to-peer. Случаите му на използване обаче нарастват поради нарастващата му стойност и конкуренцията от други блокчейни и криптовалути.

Плащане

За да използвате своя биткойн, трябва да имате портфейл за криптовалута, пише Investopedia . Портфейлите са вашият интерфейс към блокчейна и могат да държат частните ключове за биткойните, които притежавате, които трябва да бъдат въведени, когато извършвате транзакция. Биткойн се приема като средство за плащане за стоки и услуги в много търговци, търговци на дребно и магазини.

Физическите магазини, които приемат криптовалути, обикновено показват знак, който гласи „Биткойн се приема тук“; транзакциите могат да се обработват с необходимия хардуерен терминал или адрес на портфейла чрез QR кодове и приложения за сензорен екран. Един онлайн бизнес може лесно да приема биткойни, като добави тази опция за плащане към другите си опции за онлайн плащане: кредитни карти, PayPal и др.

Инвестиране и спекулации

Инвеститорите и спекулантите започнаха да се интересуват от биткойн с нарастването на популярността му. Между 2009 г. и 2017 г. се появиха борси за криптовалути, които улесниха продажбите и покупките на биткойни. Цените започнаха да се покачват и търсенето бавно нараства до 2017 г., когато цената му надхвърли 1000 долара. Много хора вярваха, че цените на биткойните ще продължат да се покачват и започнаха да ги купуват, за да ги задържат. Търговците започнаха да използват борси за криптовалута, за да правят краткосрочни сделки и пазарът се раздвижи.

През 2022 г. цената на биткойн се срина. През март 2022 г. тя достигна 47 454 долара, а през ноември 2022 г. беше 15 731 долара. След това се възстанови през 2023 г., виждайки цена до $31 474, преди да падне отново под $30 000. Спадът на биткойн последва намаление на други активи, отчасти поради по-големите пазарни сътресения, свързани с инфлацията, нарастващите лихвени проценти, проблеми с веригата за доставки от Covid и войната в Украйна. Освен това някои важни токени се сринаха в крипто света, както и една от важните борси, което породи опасения относно стабилността на цифровите валути.

Рискове при инвестиране в биткойн

Спекулативните инвеститори са привлечени от биткойн след бързото му поскъпване през последните години. Биткойнът имаше цена от $7 167,52 на 31 декември 2019 г., а година по-късно беше поскъпнал с повече от 300% до $28 984,98. Той продължи да расте през първата половина на 2021 г., като се търгуваше на рекордно високо ниво от $68 990 през ноември 2021 г. — след това спадна през следващите няколко месеца до около $40 000. Както бе споменато по-горе, цената му продължава да се колебае.

По този начин много хора купуват биткойн заради неговата инвестиционна стойност, а не заради способността му да действа като средство за размяна . Въпреки това, липсата на гарантирана стойност и неговият дигитален характер означава, че закупуването и използването му носят няколко присъщи риска. Например, много сигнали за инвеститори са издадени от Комисията по ценните книжа и борсите (SEC), Регулаторния орган на финансовата индустрия (FINRA) и Бюрото за финансова защита на потребителите (CFPB) относно инвестирането в биткойн.

Регулиране на биткойните

Като всяка нова технология, опитите за регулиране на биткойн бяха трудни. Настоящата администрация се стреми да наложи регулации около биткойн, но в същото време върви по въжето, опитвайки се да не задуши една нарастваща и икономически изгодна индустрия.

Байдън заяви, че ще се стреми да предотврати незаконното използване на биткойн, но също така ще подкрепи неговото развитие. САЩ са съсредоточени особено върху регулирането на крипто и престъпното му използване в чужбина, като санкциониране на обмен на криптовалута и индивидуални портфейли за криптовалута и възстановяване на крипто плащания, направени на престъпници.

Биткойн добра инвестиция ли е?

Биткойн има кратка инвестиционна история, изпълнена с много променливи цени. Дали това е добра инвестиция зависи от вашия финансов профил, инвестиционно портфолио, толерантност към риск и инвестиционни цели. Винаги трябва да се консултирате с финансов специалист за съвет, преди да инвестирате в криптовалута, за да сте сигурни, че е подходяща за вашите обстоятелства.

Как биткойн прави пари?

Биткойн мрежата от копачи печели пари от биткойни чрез успешно валидиране на блокове и получаване на награди. Биткойните могат да се обменят срещу фиатна валута чрез обмен на криптовалута и могат да се използват за извършване на покупки от търговци на дребно, които ги приемат. Инвеститорите и спекулантите могат да правят пари от покупка и продажба на биткойни.Последвайте ни в Twitter👇