Разговор с Момчил Луканов: изкуството да инвестираш успешно 

Момчил Луканов

Запознаваме се с Момчил в една съвсем непринудена (онлайн) обстановка. Разговорът тръгва леко от самото начало – говорим си за инвестиции. Богатият опит и интерес към темата си личи ясно в отговорите на нашия събеседник. 

Оставяме ви сами да се запознаете с Момчил от интервюто, което проведохме с него. 

Разкажи ни малко повече за себе си и как всъщност започна интересът ти към инвестирането.

Здравейте, казвам се Момчил Луканов. На 33 години съм и съм популярен инвеститор в социалната платформа за инвестиране eToro. Завършил съм бакалавър и магистър по финанси. Притежавам също сертификат от CISI (London) във връзка с Wealth & Investment Management. Интересът ми към инвестирането в акции започна преди повече от 10 години – още когато бях студент. 

Необходимо ли е икономическо или друго релевантно образование, за да бъде човек успешен инвеститор?

Не, не е необходимо. По-скоро има основни дългосрочни принцип и правила, които всеки може да научи и да спазва. Вярвам, че всъщност всеки може да се бори за доста добри доходности във времето, ако е дисциплиниран.

В eToro ти си в топ 200 инвеститори. Ще разкажеш ли първо какво представлява въпросната платформа и как се става “популярен инвеститор”?

За да си закупи акции, човек трябва да стане клиент на инвестиционен посредник. Към днешна дата всички инвестиционни посредници предлагат платформи за търговия. eToro е може би най-голямата социална брокерска платформа в света за инвестиране в акции. А по другата тема – за да станеш популярен инвеститор, трябва да преминеш през различни нива на одобрение. Трябва да докажеш, че можеш да управляваш риска при инвестиране в акции на дневна и месечна база; да направиш track record с исторически резултати, да имаш определен минимум от пари и хора, които копират твоите инвестиционни решения. Необходимо е и да се сертифицираш в сферата на инвестиционния мениджмънт. Това са най-важните изисквания.  

Може ли да се каже, че eToro е вид социална мрежа?

Да, нещо като брокерска платформа и социална мрежа – две в едно.

Ти инвестираш в акции, защо точно това обаче? Защо не в така популярната криптовалута например? 

За да вземат правилни решения в света на инвестирането, хората като мен се интересуват от това дали могат да имат правилна оценка за активите, които придобиват. Най-известните активи, на които можем да правим оценка, са имотите и акциите. Причината да предпочитам акциите е, че исторически инвестирането в акции е донесло по-висока доходност на инвеститорите, в сравнение с инвестирането в имоти. Не съм фокусиран в криптовалутите, защото няма как да направим обективна оценка на цената на една криптовалута. При компаниите и имотите това не е така. 

През последната година се говори много усилено за инфлация и колко висока е тя в България. Безопасно ли е да се инвестира при тази ситуация?  И в какво можем да инвестираме, за да се предпазим от инфлацията и да запазим стойността на парите във времето?

Когато човек инвестира, трябва да мисли дългосрочно. Не би следвало инфлацията, за която и да е конкретна година, да води до промяна на дългосрочния план за инвестиране. Смятам, че имотите, които се отдават под наем, и акциите са добри инструменти, които успешно успяват да преборят инфлацията във времето и дори да създадат доходност над инфлация. Аз лично съм по-голям фен на акциите, тъй като исторически доходността там е била по-голяма.

Може ли инвестирането да е основен доход или само страничен?

Зависи колко голям капитал успее да натрупа човек. В даден момент може да се окаже, че инвестирането е възможно да бъде основен доход.

Имаш Youtube канал, в който говориш за инвестирането на разбираем език. Интересуват ли се българските потребители от темата и има ли място за нейното развитие в страната ни? 

Смятам, че има място за развитие. Но, ако трябва да бъда честен, повечето българи не се интересуват толкова много от тази тема. Все пак виждам положителна тенденция. Особено при хората между 25 и 40 години. Те имат интерес относно това да се образоват повече по темата. Дори наблюдавам все по-голям интерес при жени, което преди не беше така.

Има ли тайна за успешно инвестиране?

Няма тайна. За да имаме успех, трябва да научим основните принципи, да имаме дългосрочен подход, да сме дисциплинирани и устойчиви емоционално, когато нещата в световен мащаб не вървят по най-добрия начин..


Последвайте ни в Twitter👇