Съвременната индустрия все повече интегрира роботи и 3D принтери

Над 150 участници представят иновативни предложения на индустриалното изложение MachTech&InnoTech

Успехът в индустрията се дължи на няколко фактора, ключов сред които е внедряването на технологиите особено в дигитализираната ера. „Международният формат се проведе от 3 до 6 октомври в Интер Експо Център.

В четири от залите на Интер Експо Център и на площ над 10 000 кв.м., фирми от България, Германия, Италия, Румъния, Китай, Австрия и Чехия представиха стотици брандове, пише Интер Експо център, домакин на изложението.. „София е притегателна точка за индустрията на Балканите и Източна Европа“, коментират организаторите.

Транспортът и логистиката

Роботите и автоматизираните решения бяха под светлината на прожекторите, като ключов компонент за развитието на предприятията. На MachTech&InnoTech 2023 откриха колаборативният робот OMRON TM от Gemamex. С него едновременно се подобряват ефективността и безопасността на работа. На помощ на всеки проблем от транспортно естество идва OMRON LD90 – автономна машина от последно поколение. Търсейки такъв тип решения, в чек листа Ви ще попадне роботът от Asbis Bulgaria, пренасящ до 20 кг. Това качество го превръща в рационален избор за различни производства.

За заваръчните процеси

Търсещите решения за заваряване спират внимание върху колаборативната система от TECNOROBOT с интегрирани колаборативни роботи от серията Fanuc CRX. Създателите ѝ са взели високотехнологично решение, осигуряващо високо качество на крайния продукт. При среща с препятствие, високочувствителните сензори мигновено задействат спиращо устройство. Паралелно с това от UltraFlex ще бъде показана UltraFlex RoboStand 16/24 – автоматизирано решение за индукционно спояване с интегрирана система за индукционно нагряване от серията SOLO и роботизирана ръка – кобот на Universal Robots. Индуктурът е монтиран директно върху роботизираната ръка и запоява много съединения.

Стремителното навлизане на роботи и високи технологии от всякакъв тип в индустрията налага рационални решения за комуникация на оператора с машините. Затова трябва да се подбират правилните системи за интерфейс. Сред тях са панелите SIMATIC на Siemens. Те използват прост софтуерен драйвер, за да накарат панела да работи със сървъри SMB3. Решението Visuality Systems предоставят със своята YNQ библиотека.

3D принтерите- новото схващане за точност

В началото на XXI век 3D технологиите сякаш бяха част от фантастиката. Днес това далеч не е така и те вече са ежедневен инструмент в много производства. Затова е логично, че на изложение MаchTech&InnoTech 3Dтехнологиите ще са сред акцентите на изложителите. На събитието се показаха и Wematter Gravity SLS. „Това е новаторска и лесна за използване платформа за адитивно производство с SLS технология за 3D принтиране“, споделят от SPACECAD. Здравината на отпечатаните части е идентична на тези, създадени чрез леене под налягане. Системата може да се използва за създаване на функционални прототипи, инструменти, резервни части.

В търсене на 3D принтера за всяка дейност, вниманието провокира Flashforge Creator 4S. Този 3D принтер за индустриална употреба, представян от Грейт Мастър, е оборудван с три опции за екструдер и с различни видове филаменти – едно от най-ценните му качества.

Като платформа на иноваторите и визионерите, на MаchTech&InnoTech 2023 екипът на3D Hybrids е избрал да представи P181 – прототип на индустриален 3D принтер за работа с полимерна пудра. Машината, в която суровината се подава автоматично, може да произвежда полимерни части с размери да 250 х 280 х 330 мм. и има вграден автономен азотен генератор и иновативно подгряване на работната камера.

До началото на изложение MаchTech&InnoTech 2023 остават броени дни. Иновациите, които ще представят в Интер Експо Център 150-те изложители от България, Германия, Италия, Румъния, Китай, Австрия и Чехия, предстои да открием съвсем скоро – от 3 до 6 октомври.Последвайте ни в Twitter👇