32 млн.лв. извънредна помощ за производителите на слънчоглед

Поле със слънчогледи

Българските производители на слънчоглед ще получат извънредна помощ в размер от 32 млн.лв.

Парите се отпускат от Европейската комисия като спешна мярка за подпомагане на зърнопроизводители от най-засегнатите от украинския внос страни- членки.  

Това е първият пакет от помощ, отпусната от кризисния резерв за земеделие на ЕК, пише Agri.bg

Вторият, който е в размер на почти 10 млн. евро за нашата страна, все още не е одобрен от Комисията. Отпускането му е под въпрос, защото 13 държави от Общността са против начина на разпределение на 100 млн. евро от общите средства.

Наредбата за условията и реда за предоставяне на спешна финансова помощ на земеделските стопани, отглеждащи слънчоглед, беше  публикувана на първи август (вторник)  в „Държавен вестник“. В нея е записано, че приемът на документи за подпомагането ще започне  5 работни дни след обнародването . Предвижда се приемът да е в рамките на 10 дни, е записано още в документа.

Бюджетът по помощта е  в размер на почти 32,76 млн. лв. като е допустимо и допълнително национално финансиране. Ставките за отделните производители ще станат ясни след приключване на приема и след проверка на документите на кандидатите, предвижда още наредбата. Парите ще бъдат изплатени до края на септември.

Извънредната помощ е аргументирана с анализ на ситуацията и  установен съществен дисбаланс на пазара на слънчоглед в страната – рязко увеличен внос на украински слънчоглед който влияе пряко върху българския пазар и оказва натиск върху цените.

Четете още: “Българско кисело мляко” е вече защитено име за произход