Посланик Джузепина Дзара – за италианските инвестиции в България

Имиджова снимка за инвестициите

В специално интервю за 24часа италианският посланик обърна внимание на икономическите отношения между двете страни и на възможните бъдещи инвестиции.

„Има много българи, които пътуват за Италия, още повече сега, когато има самолет от България и за Южна Италия. Има полети до Рим, Триест, Венеция, но сега новите дестинации са Катаня, Бари, Неапол. Постоянното подобряване на самолетните връзки между Варна, София и Италия означава и повече туристи от Италия в България и обратно“, каза посланик  Дзара в културния център „Двореца” в Балчик при откриването на Седмицата на италианската култура.

„Италия е четвърта по инвестиции в България с повече от 4 млрд. евро за година. „

„Около 13 000 са италианските и българо-италианските фирми, които дават работа на повече от 60 000 българи. Целта обаче е инвестициите да се увеличават в стратегически сектори – енергетика, строителство на големи инфраструктурни проекти – мостове, тунели и т.н.. Интересът на италиански фирми в тези области е много голям“, посочи дипломатът.  Според нея, Италия и България могат да се превърнат в големи хъбове в енергетиката и възобновяемите източници на енергия, съответно за Централна и Централна Източна Европа.

„През последните две години заради политическата нестабилност в България и честите избори италианските инвеститори малко изчакват, но, според мен, в скоро време можем да очакваме големи италиански инвестиции“, добави посланикът.

България изнася за Италия специализирани резервни части за автомобилостроенето, които излизат от заводи, направени с италиански инвестиции. Има две големи фирми в областта на земеделието, обясни Дзара на много добър български език.

Има големи италиански инвестиции в районите на Русе и Пловдив. Страната ни е много голям износител на резервни части за Италия. В същото време в нашата страна италиански земеделски фирми отглеждат овощни градини с череши, вишни и сини сливи, има преработваща и хранително-вкусова промишленост.