Трети завод на „ВИТТЕ аутомотив“ ще започне да работи в Русе в средата на 2024г.

WITTE

Инвестицията на германската компания ще е 25 млн. евро, а персоналът ще скочи до 1500 души

След година и половина ще може да излиза двойно повече продукция от завода за заключващи компоненти на германската „ВИТТЕ аутомотив България“ в Русе писа КАПИТАЛ. След година и половина се очаква да приключи второто разширение на предприятието, с което ще бъдат добавени още 23 хил. кв.м площ. Това ще позволи на компанията да увеличи капацитета си за продажби до 400 млн. евро от около 200 млн. евро сега.

Основната причина германският собственик WITTE Automotive да избере крайдунавския град за проекта, в който ще бъдат инвестирани 25 млн. евро (50 млн. лв.), са добрите резултати и качеството на продукцията, заради които заводът е определен като ключов доставчик от автомобилни гиганти като Mercedes и BMW (виж интервюто).

Терен с перспектива

Компанията наскоро подписа договор за покупка на 2 дка общинска земя за проекта си, за което съобщи кметът Пенчо Милков (самата сделка все още не е вписана в имотния регистър). Парцелът се намира непосредствено до сегашните терени на „ВИТТЕ аутомотив“, което ще й позволи да обедини имотите си в града и да улесни операциите си. Целта е на новото място да бъде изграден нов, на практика трети, завод, както и логистични зони и допълнителен паркинг.


„ВИТТЕ аутомотив“ в България

Компанията завърши първия си собствен завод в Русе през 2014 г., а пет години по-късно направи и втори. Затова и сегашният проект е наречен „Второ разширение на завод за производство на електронни и механични части за автомобилната индустрия“. Нещо повече – това няма да бъде последният такъв проект, тъй като на същото място на следващ етап се предвижда да бъде изградена и четвърта производствена сграда.

Да растеш с най-големите

Третата фабрика на „ВИТТЕ аутомотив“ ще бъде с обща разгъната застроена площ около 23 хил. кв.м, а изпълнител все още не е избран*. Предишните две сгради бяха построени от „Кордеел България“. Очаква се строителството да започне през юни тази година, а в средата на 2024 г. заводът да заработи. Предвидената инвестиция е над 25 млн. евро и ще бъде финансирана със собствени средства. От компанията уточниха, че в резултат на разширението ще бъдат открити 302 нови работни места. Това означава, че заетите ще достигнат 1500 души, тъй като по данни от АПИС към октомври 2022 г. в дружеството работят 1200 души.

С около 1200 работници, „ВИТТЕ аутомотив“ вече е най-големият работодател в област Русе
Фотограф : Цветелина Белутова

Благодарение на последователния си растеж компанията вече е най-големият работодател в област Русе, сочи справка в КАПИ, а за 2021 г. е и третата по оборот в региона (след „Астра биоплант“ и „Булмаркет ДМ“). След отчетения лек спад заради пандемията през 2020 г. продажбите са нараснали с повече от 40% – до 274 млн. лв. през 2021 г., в резултат на възстановените поръчки. По данни на компанията продажбите за 2022 г. са 183 млн. евро (358 млн. лв.), или още 30% увеличение (виж таблицата).

Около една трета от продукцията се изнася в Германия, други по-големи пазари са Полша, Унгария, Швеция, Китай, САЩ и т.н. Сред клиентите на „ВИТТЕ аутомотив“ са гиганти като Daimler, Ford, Volkswagen, Volvo, BMW, Audi и др.


Прочететe още >>> TP-Link анонсира нови устройства, предназначени за бизнеса и продукти за умния дом, на CES 2023