Иновации и подкрепа за развитието на семейни и творчески предприятия в България

мъж на пазар

Днес се състоя представянето на процедурата в „Подкрепа за семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите“

Експерти от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към Министерството на иновациите и растежа (МИР) представят днес в Габрово процедура „Подкрепа за семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите“. Събитието се проведе в Ритуалната зала на сградата на Община Габрово от 11:30 до 13:30 часа, според информация от Мариела Петрова, изпълнителен директор на Регионално сдружение на общини „Централна Стара планина“.

Процедурата е насочена към микро и малки предприятия, които имат възможност да кандидатстват за придобиване на нови машини, съоръжения, оборудване, инструменти и специализиран софтуер, които да подобрят производствения им капацитет. Също така, предприятията могат да създадат онлайн магазини и да въведат ИКТ системи/модули за оптимизиране на управленските, производствените и логистичните процеси, посочват от РСО „Централна Стара планина“.

Общият бюджет на процедурата е 117,5 млн. лв.

Безвъзмездната финансова помощ варира от минимум 15 000 лв. до максимум 150 000 лв. Максималният интензитет на съфинансирането от програмата достига до 75% за семейните предприятия и предприятията от творческите индустрии, и до 85% за предприятията от сектора на занаятите.

Процедурата за насърчаване на инвестициите в семейните предприятия и предприятията от творческите индустрии и занаятите е част от съвместно разработения План за действие от МИР и РСО „Централна Стара планина“ по проект „КОД ЗАНАЯТИ“ („Креативни действия за насочване на конкурентното развитие на малките и средни предприятия“).

Проект „КОД ЗАНАЯТИ“ се реализира в периода 2019 – 2023 г. с цел развитие на конкурентоспособността на малките и средни предприятия от сектора на художествените занаяти и въвеждане на иновации за намаляване на риска от изчезване на традиционни занаяти и производства. В консорциума на проекта с водещ партньор Община Флоренция участват общини, университети, неправителствени организации и управляващи органи на регионални и национални оперативни програми от Италия, България, Унгария, Белгия, Ирландия, Финландия и Испания. В България „КОД ЗАНАЯТИ“ се изпълнява от РСО „Централна Стара планина“ и МИР чрез Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“.Последвайте ни в социалните мрежи👇

Последвайте ни в см

Абонирай се >>>

* indicates required

Абонирай се >>>

* indicates required