Министър Иванов предложи рехабилитация в България на деца, пострадали при удара над болницата в Украйна

украинско знаме на тениска

Възстановяване и рехабилитация за украинските деца в почивни бази в България

Ивайло Иванов, министър на труда и социалната политика, предложи организиране на възстановителни и рехабилитационни програми в български почивни бази за децата, оцелели след ракетната атака върху водещата детска болница в Украйна. Тази идея беше обсъдена в разговор с Олеся Илашчук, посланик на Украйна в България.

Министър Иванов изказа своята съпричастност към пострадалите и семействата на жертвите при разрушителния удар срещу детската болница в Киев на 08.07.2024 г. „Ние никога не сме били безучастни към тежката съдба на децата на Украйна. Нека напомня, че първата от общо двете ми задгранични командировки бе именно в Киев, за да обсъдим в по-широк формат и мерките за тяхната закрила“, заяви министър Иванов.

Ивайло Иванов
Снимка: БТА

Възможността деца, пострадали от военните действия в Украйна, да почиват в България вече беше обсъдена от министър Иванов и посланик Илашчук по време на срещата им в София на 28 юни. „Ние вече организираме посрещането на 50 деца и техните придружители, засегнати от войната, да гостуват в базите на „Профилактика, рехабилитация и отдих“ ЕАД, които могат да предложат  професионална подкрепа и подходящи условия за тяхното възстановяване и рехабилитация. Сега предлагам още в първите групи украински деца, определени да дойдат в България,  да бъдат включени и такива, които са преживели удара по детската болница“, обясни министър Иванов. Той допълни, че почивката на децата ще може да бъде допълнена със здравно-психологическа терапия, за да се облекчат доколкото е възможно нанесените им психологически и физическите травми.

Посланик Олеся Илашчук благодари за съпричастността и готовността за оказване на подкрепа. В близките дни предстои да бъдат уточнени конкретни действия за изпълнение на обсъдените мерки в помощ на украинските деца.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required