Как офисът ни да стане по-зелен?

екологичен офис

8 добри практики от корпоративния свят за по-зелен свят

Стремежът към по-екологичен начин на живот не се изразява само в интегриране на ESG практики в бизнеса. Това е процесът по трансформация на битовото ежедневие и на нашите нагласи за връзката между човекът и природата. Промяната става все по- осезаема – от електрически товарни средства за логистични дейности, през иновативни начини за рециклиране, до налагане на строги санкции от страна на Европейския съюз на ниво държавите – членки. Корпоративният свят се вълнува най-активно, проучвайки всяка възможност за преминаване към по-чист и екологичен начин на работа и производство. 

Представяме ви няколко добри практики, които да мотивират промяната на вашия офис към по-добро.

“Освежаване” на техниката

Енергоспестяващи уреди. Заменете старите уреди с такива с висока енергийна ефективност! Вярно е, че те са по-скъпи, но се наблюдава все по-малка разлика в цената между традиционните уреди и тези от енергоспестяващ клас. Няма да изненадаме никого като кажем, че те имат по-дълъг живот и следователно по-голяма гаранция. Ако замените хладилниците и компютрите в офиса си с енергоспестяващи, получавате възможност за по-ниски разходи за ток. Енергоспестяващите компютри са проектирани да използват по-малко електроенергия в сравнение с традиционните модели. Те могат да намалят консумацията на енергия с около 20% до 50%. 

LED осветление. Тези лампи са изключително разнообразни и придават по-естетически вид на помещенията. Те загряват мигновено до пълния си капацитет на осветление. По този начин са полезни на първо място за зрението ви. Някои видове предлагат по-добър контрол върху осветлението, тъй като могат да бъдат затъмнени до много ниски нива без да мигат, което е полезно за създаване на подходяща работна среда. Освен това – екосъобразни са! LED лампите използват до 50% по-малко електроенергия в сравнение с традиционните крушки. С живот до 50 000 часа те издържат значително по-дълго от стандартните крушки, което намалява честотата на смяна и свързаните с това разходи. Друг позитив за околната среда е, че  не съдържат опасни материали като живак, което ги прави по-безопасни за употреба и по-лесни за рециклиране.

Управление на отпадъците

Безхартиен офис. Тенденцията при едни от най-големите финансови компании към момента е цялостното преминаване към дигиталното пространство и замяната на хартия с иновативни платформи за оптимизиране на работата. Технологичният прогрес позволява да изхвърлим изцяло хартията от нашия офис.

Рециклиране. Страхотна идея е да поставите на различни места от офиса си малки контейнери за разделно изхвърляне на отпадъци, а защо не и в близост до офис сградата? С рециклирането се намалява количеството транспортирани отпадъци до сметищата. Голяма част от офисните ви материали могат да се преработят и да се използват повторно. Това са ползите за вас, а за природата рециклирането има още десетки предимства като запазване на биоразнообразието, предпазване от токсични вещества, пестене на енергия и още.

жена с хартия
Снимка: Freepik

Оптимизиране на пространството

По-малко пространство. При по-малко пространство се използва по-малко осветление, отопление и прочие. Замисляли ли сте се за по-малък офис?

Уреди за пречистване на въздуха. Уредите за пречистване на въздуха са отлична инвестиция за офиса, тъй като те осигуряват по-чист и здравословен въздух за дишане. Това е особено важно в затворени пространства, където въздухът често може да бъде по-замърсен от външния. Тези устройства ефективно отстраняват замърсители като прах, полени, дим и миризми, което е от съществено значение за хора с алергии или респираторни заболявания. Освен това, някои от тях могат да неутрализират до 99% от бактериите и вирусите, предлагайки допълнителна защита срещу болестотворни организми. Те също така подобряват общата работна среда, като намаляват риска от разпространение на болести и увеличават продуктивността на служителите, тъй като застоялият въздух пречи на когнитивните процеси. Съвременните модели са енергоспестяващи, като тук идва ползата за околната среда. 

Възобновяема енергия

Електромобили. Този тип автомобили не са полезни само за логистиката. У нас покупката на такова превозно средство е скъпа, но поддръжката е по-евтина от тази на автомобил, задвижван от гориво. Това което можете да направите, за да насърчите служителите си да се придвижват с електромобили, е да уредите станции за зареждане в близост до офиса или да осигурите като фирмен бонус ваучери за зареждане. Добра идея би бил и паричен стимул за тези от служителите, които карат такъв тип автомобил.

Слънчеви батерии. Използването на слънчеви батерии в офиса предлага редица предимства, които допринасят за енергийна независимост и по-ниски разходи. Слънчевите батерии позволяват съхранението на енергията, генерирана през деня, за използване през нощта или в облачни дни. Те осигуряват резервен захранващ източник при спиране на електрозахранването, намаляват зависимостта от електрическата мрежа и предпазват от въздействието на нарастващите цени на електроенергията. Освен това, слънчевите батерии са екологично чист източник на енергия, което подобрява корпоративния имидж и допринася за устойчивото развитие. Те също така позволяват лесно наблюдение и управление на енергийния разход, което е от важно за оптимизиране на оперативните разходи.

Отговорността към природата е новият начин за работа и производство. Трябва да умеем да се нагаждаме към природните закони, защото и в момента търпим последствия. Младите са носители на тази кауза. Проучване на Leader academy за работните нагласи на генерация Z установява, че 24.4% от почти 1300 анкетирани търсят сходни ценности със своите на работното място. Според наличните данни от проучвания, младите хора в България демонстрират нарастващ интерес и ангажираност към екологичния начин на живот. Например, Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда в България сочи, че формирането на съзнателно отношение към околната среда и екологична култура е процес, насочен към развитие на знания, умения, нагласи и ценностни ориентации, които насърчават ангажираност към екологичните проблеми и тяхното решаване.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required