В съотношение “инвестиции и действия”: Прогресират ли държавните железници?

железници

Очакванията са, че до края на годината, след като приключи ремонта на българските железници, ще има намаление на времезакъснението с 10% в следствие на аварии в контактната мрежа, спрямо 2023 г.

В края на 2023 г. министърът на транспорта Георги Гвоздейков направи силна заявка за цялостно подобрение на Българските държавни железници.

 „Хората не заслужават това отношение. Нека от днес да ни светва червената сигнална лампа, че това не може да продължава и не бива да позволяваме това да се случва!“, казва той, коментирайки случаите на драстични влакови закъснения и изоставени пътници. Неговата амбиция е най-натоварената междуградска линия у нас София – Бургас да се изминава за 3,5 часа, което позволяват ландшафтните условия.

Настоящата ситуация по линия София – Бургас

Миналата седмица беше пуснат в експлоатация допълнителен влак за летния сезон по тази линия в следствие на честите закъснения от редовния график. Това бе водеща новина на дневен ред. Влакът е изцяло обновен с новодоставени вагони и отделен вагон за инвалиди. В момента по линията текат и ремонтни дейности. Новият влак изминава разстоянието между столицата и морския град за 5 часа и 55 минути, като на практика е най-бързо движещият се по този маршрут, според настоящите възможности за преминаване по трасето. Нужно е да уточним, че точно този влак по разписание тръгва от Бургас в 15 ч. и пристига в 22:17 ч. в София.

Пътуваме с железница номер 3624 по линия Бургас  – София. Планирано е тръгване в 14:30 ч. и пристигане на Централна гара в 20:52 ч. Пренасяме ви в атмосферата на влака, който се движи със 70 минути закъснение. Причината, обявена на официалния сайт на БДЖ, е изчакване на възможност за разминаване с друг влак в гара Тулово. Нашият влак има две почивки – една планирана в Карлово и втора – непредвидена в Пирдоп. Пътниците излизат от вагоните си при втория продължителен престой, негодуващи и задаващи редица въпроси на контрола – “дали не могат да прикачат на друг влак”, “дали ще се приберат днес”. Първоначалната фрустрация на пасажерите идва от факта, че вагоните са разменени и са смесени тези с червени седалки(първа класа) с тези от втора класа заради закачането на нов вагон, което не е индивидуален случай. Местата от първа класа се използват за втора, а някои от запазените места, които се заплащат допълнително, се намират в различна и неизвестна за повечето пътуващи подредба. Влакът пристига на Централна гара в 22:05.

Въпреки амбициите и планираните реформи в БДЖ, закъсненията са непрестанна практика, особено по линиите от и до Пещера и Стамболийски. Голяма част от пътуванията дори са прекратени, съдейки по публикуваната актуална информация на онлайн платформата на Български държавни железници.

български железници
Снимка: БДЖ

Реновацията в цифри

В края на миналата година при обявяването на разпределението на бюджета за 2024 г. са планирани значителни инвестиции, които обхващат високоскоростна железопътна магистрала, подобряване на условията за пътуване по линия София – Бургас и доставка на 76 модернизирани вагона.

По отношение на железопътната инфраструктура, проектите, които се финансират с европейски средства са с по-дълъг период на изпълнение.  До края на 2024 г. се очаква да приключат отделни етапи, но не и завършване на цели отсечки.

Планираните инвестиции възлизат съответно на:

•  3,5 милиарда лева са предвидени за първата високоскоростна железопътна магистрала в страната, която трябва да бъде завършена до 2027 година и ще свързва линиите София-Бургас и София-Свиленград. От тази сума, 2 милиарда лева се отпускат по новата програма „Транспортна свързаност 2021-2027“ за довършване на проекти по линията София – Бургас и София – Свиленград.

•  Допълнително, 1,5 милиарда лева са предвидени по Механизма за свързване на Европа, с които Националната компания „Железопътна инфраструктура“ ще кандидатства за проекти.

Според Investor, към април Министерският съвет е одобрил необходимите 32 млн. лв. за доставката на нови вагони за Държавните железници. Миналата седмица Министерството на транспорта и съобщенията съобщи, че е сключен договор за доставката на 76 модернизирани вагона от Deutsche Bahn за нуждите на „БДЖ – Пътнически превози“. С новите вагони ще бъде обновен над 20% от подвижния състав, така че да се осигури ефективното изпълнение на графика за движение на влаковете и ще се минимизират закъсненията, породени от недостиг на влакове, се посочва в съобщение от пресслужбата на правителството. 

Какво да очакваме?

Цифрите показват прогрес, но встъпихме във втората половина на 2024 г., а обстановката във влаковете е все още напрегната. Отклоненията от графиците се случват заради ремонтни дейности, а качеството на пътуване подлежи на критики. Подобрението му изисква време за доставка на нови вагони. Положителната тенденция е подсечена от ръководството на Държавните железници. В края на миналия месец Oбщecтвeнaтa пopъчĸa зa pecтaвpaциятa  и мoдepнициpaнeтo нa 133 пътничecĸи вaгoнa y нac e пpeĸpaтeнa. Тя е cпpянa oт yпpaвитeля нa „БДЖ – Πътничecĸи пpeвoзи“, инж. Beнциcлaв Cлaвĸoв, нa 17 юни. Основният мотив за това e cвъpзaн c пpoмeнитe в гpaфиĸa зa движeниe нa влaĸoвeтe пopaди peмoнтитe нa жeлeзoпътнaтa инфpacтpyĸтypa в oпpeдeлeни yчacтъци. Становището на министър Гроздейков по въпроса има ли корупция в БДЖ е следното: “Имам подозрения за всичко, но не мога в качеството си на министър да давам такива определения“. Това заявява той за Нова телевизия.

От Министерството на транспорта и съобщенията коментират специално за Invest-in-Bulgaria, че най-съществената промяна в железопътния транспорт у нас безспорно ще се случи след доставката на новите влакове по Плана за възстановяване и устойчивост. Техният срок за доставка е до средата на 2026 г. Новият подвижен състав ще позволи да бъде осигурена модерна, сигурна и комфортна услуга за пътниците по над 50 % от дестинациите в страната. По отношение на железопътната инфраструктура, проектите, които се финансират с европейски средства са с по-дълъг период на изпълнение.  До края на 2024 г. се очаква да приключат отделни етапи, но не и завършване на цели отсечки.

В момента се извършват ремонтни дейности в някои участъци от жп линия Русе – Варна, които създават затруднения за нормалното придвижване на влаковете. До края на годината те ще бъдат завършени и влаковете  ще се движат с 80 км/ч, вместо със сегашните 60, разказват още от МТС по отношение бъдещите планове за възстановяване на Държавните железници.

До края на 2024 г. ще бъдат приключени строителните дейности по рехабилитацията на два жп участъка по направление София-Карнобат-Варна. След финализиране на ремонта, проектната скорост в тези междугария ще бъде 100 км/ч.

Очаква се до края на годината да завърши пробивът на повече от 2 км тунел в железопътния участък Костенец – Белово. А други два тунела ще бъдат с готови конструкции – между Ихтиман и Костенец и Елин Пелин – Ихтиман. Това е поредната крачка към строителството на големия проект за нова железопътна магистрала между София и Пловдив.

Освен железния път, ремонтните дейности обхващат контактната мрежа и тяговите съоръжения. Очакванията са, че до края на годината, след като приключи ремонта им, ще има цялостно намаление на времезакъснението на влаковете с 10% в следствие на аварии в контактната мрежа, спрямо изминалата 2023 г.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required