Банката – пръв помощник на онлайн търговците

корица христо колев

Защо банката трябва да дигитализира, но и да СЕ дигитализира?

Пpeз 2029 гoдинa oбopoтът нa eлeĸтpoннaтa тъpгoвия в България нa пpaĸтиĸa щe ce yдвoи cпpямo ceгaшнитe нивa. Oчaĸвaниятa ca тoй дa минe 2.3 милиapдa eвpo cпpямo 1.2 милиapдa пpeз изминaлaтa гoдинa. Това поставя страната ни на челно място в региона по развитие на eCommerce сектора. В новия епизод на “Бизнес лупа: България” поговорихме с Христо Колев, ръководител на отдел eCommerce към tbi bank, за адаптирането на банковите институции към електронната търговия и защо “всеки бизнес трябва да се позиционира в онлайн пространството”.  

Защо всеки бизнес трябва да се пренесе онлайн?

От малък и среден земеделец до големи корпорации с поглед към световната сцена. При непрестанни промени в технологичен аспект всеки бизнес малко или много е внедрил към настоящето дигитален механизъм, който да улеснява работата му. Именно онлайн магазина отваря кръгозора на търговеца и му предоставя необятната възможност за приток на потребители. Според Христо Колев, ако един бизнес не присъства в онлайн пространството, все едно не съществува. Както в недалечното минало търговците правят бизнеса си видим чрез физическо пространство за осъществяване на продажби, така и онлайн магазинът вече е неотлъчна част от марката. Защо? Много клиенти предпочитат да сравняват стоките, а това е по-лесно отвсякога през ”екрана”, а относно бизнесите – в същата взаимовръзка те стават по-разпознаваеми.

Според експерта по електронна търговия, България изостава от първите в сектора – САЩ, Западна Европа и Австралия, където процентното потребление на интернет на дневна база е по-голямо, както и хората, които пазаруват онлайн. Това е основната причина за по-бавните темпове, т.е. иновациите се усвояват по-трудно.

Каква е ролята на банковите институции за развитието на електронната търговия? 

Банката има основна роля в дигиталното пазаруване. Като потребители на дигитален магазин, нашият приоритет е сигурността. Тук традиционната банкова институция пасва като липсващата част от пъзела. “Банката доставя начина на плащане. Тя е и валидатор на бранда”, това коментира още Христо Колев за “Бизнес лупа: България”.

Освен като основен източник на капитал, нужен за развитие, финансовите институции са сигнал за качество на предоставената услуга и успоредно на това твърдение – бизнесите трябва да бъдат легитимни, за да получават коректна помощ чрез банките. Така се формира своеобразната симбиоза по отношение на електронната търговия. 

Сами по себе си традиционните банки също са част от надпреварата в иновациите. Fintech сектора у нас е факт и един от приоритетите за развитието на родния бизнес. Конкуренция при финансовите институции също не липсва. Експертът от tbi bank е категоричен, че ако такъв бизнес иска да остане в играта, трябва да се развива дигитално. Да говори на по широка аудитория, да се технологизира и да не е нужно да бъде посещаван офиса му, за да се банкира.

Не забравяйте да се абонирате за каналите ни в SpotifySoundcloud и YouTube, за да бъдете винаги информирани за тенденциите на съвременната икономика и бизнес!


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required