В България се купуват с 11% повече оръжия от началото на годината

пистолет

Оръжейният бизнес отчита ръст в продажбите на оръжия си през първото тримесечие на 2024 г.

Продажбите на държавните оръжейни компании в България са нараснали с близо 11% през първите три месеца на годината, по данни на НСИ. Това увеличение, макар и по-малко от миналогодишното, е резултат от логичното развитие на бизнеса по време на военни конфликти. Малко от компаниите обаче са подали годишни отчети в Агенцията за публичните предприятия и контрола, което затруднява изготвянето на по-прецизна оценка.

“Вазовски машиностроителни заводи” водят класацията

Най-голямата държавна военна компания „Вазовски машиностроителни заводи“ (ВМЗ) продължава да увеличава приходите си, макар и с по-малък темп в сравнение с рекордния ръст от близо 65% през 2023 г. ВМЗ произвежда съветски тип боеприпаси, използвани в Украйна, и отчита нарастващо търсене на специална продукция, като очаква да изпълни договори за още 700 млн. лв. до края на годината. Персоналът на компанията се е увеличил със 150 души до 4769 към март.

Състояние на ремонтните заводи

Ремонтните заводи, като „Терем – КРЗ флотски арсенал – Варна“ и „Авионамс“ в Пловдив, отбелязват двуцифрено понижение на приходите. Въпреки това, „Терем“ посочва, че е натоварен с поръчки и има близо 3 млн. лв. незавършено производство към март. Около 80% от бизнеса на „Терем“ е за гражданския сектор, като прогнозите за следващите две тримесечия са много добри. Компанията също така изпълнява мащабен проект за строителство на кораб с хърватски клиент.

„Авионамс“ намалява приходите си, но увеличава запасите от продукция и незавършено производство, което води до общи приходи от 2.8 млн. лв., изпреварващи резултата за същия период на миналата година. Компанията е избрана да осигурява ремонт и обслужване на агрегати от самолетите F-16, финансирани от държавния бюджет.

Разнопосочни резултати

Казанлъшката НИТИ отчита близо 40% ръст в приходите, произвеждайки учебно – тренировъчни средства и полицейски боеприпаси. Разнопосочни са резултатите на другите дружества на „Терем“. Докато „Хан Крум“ и „Ивайло“ влошават представянето си, „Терем – Цар Самуил“ утроява приходите си през първото тримесечие и успява да постигне малка печалба от 32 хил. лв. Основната дейност на завода е пресоването на взривни вещества в боеприпаси.

Приходите на единствения търговец в сектора, „Кинтекс“, също значително нарастват през първото тримесечие, след слаби отчети през миналата година. Компанията е сключила нови договори и разширява базата си от  доставчици.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required