Община Варна и “Vivacom Art Hall Oborishte 5” с изложба „Модернистите на XX век”

изложба

„Vivacom Art Hall Oborishte 5” открива на 27 юни 2024 г. от 18:00 ч. ексклузивна изложба графично изкуство „Модернистите на XX век”

Изключителна частна колекция на галерия “Vivacom Art Hall Oborishte 5” с графични творби на големите творци Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Марк Шагал и Хуан Миро ще радва жители и гости на гр. Варна. От 27 юни до 27 юли произведенията ще бъдат изложени в Градската художествена галерия на ул. „Любен Каравелов“ 1 от 10:00 ч. до 18:00 ч. в работното време на галерията от вторник до неделя.

За първи път в своята история Галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5 ще представи извън София своята емблематична изложба от частната си колекция “Модернистите на XX век.

Какво ще видим на изложбата?

В частната колекция намират място 70 произведения на световните имена, всяко от което има богата история и произход. Много от творбите, включени в изложбата, са част от постоянните колекции на световни музеи и галерии. Някои от картините идват от престижното Ателие „Мурло“ в Ню Йорк, което е работело с най-прочутите творци през последния век. То е и най-големият в света издател на оригинално графично изкуство.

В рамките на изложбата в морската столица ще бъдат показани и постери от реализирани вече изложби в САЩ и други страни.

Посетителите на експозицията ще могат да видят някои от литографиите от серията „Балетните танцьори“ с ограничен тираж и ръчно подписани от Пабло Пикасо с молив. Ще бъдат изложени и експонати от серията “Carnet de la Californie” – портфолио, включващо 25 литографии на Пикасо, отпечатани от парижкото студио Mourlot. Най-важен акцент от селекцията са офорти с ръчен подпис на Пикасо от най-ценния му период – Волард. Тези творби рядко се показват пред публика и пристигат директно от семейството на Пабло Пикасо.

Посетителите на изложбата „Модернистите на XX век“ ще имат възможността да видят няколко гравюри на дърво от любимата серия на Салвадор Дали „Божествена комедия“, вдъхновена от едноименното литературно произведение на италианския писател Данте Алигери. Гравюрите са творческо продължение на серията от 100 акварела за рая, ада и чистилището, създадена от Дали през 1960 г.

Експозицията съдържа също творби от серията Библия Сакра, включваща текста на Библията със 105 цветни литографии /смесена техника/, създадени през 1963–64 г. Това е най-голямата публикувана серия с илюстрации на автора, издадена от италианското студио Ридзоли едишънс – Милано. Любителите на испанския модернист ще имат възможност да видят и творби от серията La Amour de Cassandra (Любовите на Касандра), които той създава като илюстрации по литературното произведение на френския поет Пиер дьо Ронсар. Цикълът включва 18 офорта, отпечатани през 1968 г. в специално книжно издание. Десет от композициите са изпълнени върху хартия Japon и Arches, като част от тиража е довършен с акварел и носи водния знак на Дали, а друга остава черно-бяла и ръчно подписана с молив.  

По време на изложбата ще бъде представена селекция от най-известните цветни литографии на Хуан Миро. За публиката във Варна ще бъдат изложени цветни литографии от серията „Melоdie Acide“ – живописно изследване на цвят, форма и символика, създадена през 1980 г. и ръчно подписана с молив от каталунския художник.

В експозицията Марк Шагал ще бъде представен с част от портфолиото си от цветни литографии по Библията, всяка от които илюстрира сцена от старозаветен текст, както и непоказвани до момента в България творби от серията „Басните на Лафонтен“.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required