В духа на бъдещето: как се развива Agrotech секторът и какво е мониторинг на земеделската земя?

робот

Agrotech се развива с шеметни темпове по света, а България има потенциал да е един от иноваторите в сектора

Съвременният свят е свидетел на трансформацията на аграрния сектор чрез иновации и технологии, които променят начина, по който произвеждаме и разпределяме земеделската продукция. Този прогрес е особено забележим в т.нар. Agrotech сектор, където съчетаването на напреднали технологии и селскостопански практики отваря нови възможности за устойчиво и ефективно земеделие. В България, подобно на много други страни, Agrotech секторът претърпява значително развитие, което се отразява в създаването на нови асоциации, разработването на иновативни решения и укрепването на връзките между бизнеса и академичната общност.

На 15 декември 2021 г., беше обявено създаването на новата клонова асоциация на производителите и вносителите на селскостопанска техника и технологии в България – AGROTECH. Основана от 36 български компании, AGROTECH има за цел да създаде модерни условия и развитие за производството и продажбата на селскостопанска техника в страната. Асоциацията работи за обединение на всички производители и вносители в сектора, като се стреми към равнопоставеност и общи условия за всички свои членове.

В глобален мащаб, Agrotech секторът се развива с бързи темпове, като се очаква да достигне значителен ръст до 2027 година. Изследванията показват, че иновациите в областта на селското стопанство са ключови за устойчивото развитие и могат да бъдат репликирани в други развиващи се страни, които се сблъскват с подобни предизвикателства.

У нас този сектор процъфтява заради множество иновации на българските предприемачи, които работят за преодоляване на различията между бизнеса и академичната среда в агро-хранителния сектор:  от регулиране благоприятната среда на пчелите до цялостен мониторинг на земеделската площ. Това е бъдещето на селското стопанство.

 Срещаме ви с Бончо Вълков, който е CTO на Startup-a Agromo и full stack разработчик на компанията.

Приложението се занимава със събирането и изучаването на информация за Земята, която получава от специални съоръжения в космоса. Тази информация помага да разберем как растат културите в земеделието. Agromo дава на фермерите актуална информация за техните посеви. Така те могат да използват по-умно своите ресурси като вода и торове и да увеличат количеството и качеството на продукцията си. Agromo работи на телефони и компютри, и използва много точни данни от различни видове сателитни изображения, за да предостави полезна информация за състоянието на посевите.

  Бончо Вълков, магистър в областта на изкуствения интелект, ни разказа за иновативната идея, която стои зад проекта и развитието на приложението. Повече за нагласите на един иновативен представител на сектора, симбиозата между земеделие и технологии, както и бъдещето на продукта може да научите от отговорите му.

Как се роди идеята за Agromo?

Идеята за Agromo се роди от нашето желание да приложим на практика нашите знания в областта на дистанционните наблюдения. В сферата на земеделието открихме огромна нужда от оптимизиране на производствените процеси. Видяхме, че много фермери изпитват трудности при управлението на техните стопанства, особено с оглед на климатичните промени и нарастващите изисквания за устойчиво земеделие. Решихме да създадем платформа, която да предоставя точна и навременна информация, за да могат те да вземат по-информирани решения. На практика дистанционните наблюдения биха били полезни в много други области като горското стопанство, рибарството и др.

сензори
Снимка: Agromo, Сензори за работа

 Как помага на българския земеделец и той има ли нужда от подобен тип технология?

Agromo помага на българския земеделец чрез предоставяне на данни и анализи, които улесняват управлението на техните полета. Това включва информация за времето, почвените условия, потенциални болести по растенията и оптимални времена за сеитба и жътва. Българският земеделец определено има нужда от такава технология, тъй като тя им позволява да увеличат добивите си, да намалят разходите си и да се адаптират към променящите се условия.

Какви са бъдещите планове за развитие на StartUp-a?

Нашите бъдещи планове включват разширяване на обхвата на услугите, които предлагаме, и навлизане на нови пазари. Искаме да интегрираме още повече технологии, включващи изкуствен интелект и машинно обучение, за да предоставяме още по-точни прогнози и препоръки. Освен това, планираме да разработим нови функционалности, които да подпомагат не само големите фермери, но и малките и средни земеделски стопанства. Нашата цел е да станем водеща платформа за управление на земеделските стопанства в България и в региона.

На какъв етап е продуктът?

Продуктът все още се валидизира и тества. Ние активно работим с редица фермери, които ни помагат да усъвършенстваме платформата и да гарантираме, че тя наистина отговаря на техните нужди. Първоначалните отзиви са обнадеждаващи, но сме наясно, че има още работа преди да можем да кажем, че сме постигнали пълния потенциал на нашето решение.

 Какво е иновативното в Agromo?

Въпреки че Agromo все още се разработва, ние се стремим да внедрим иновации чрез комбинация от модерни технологии и практически знания за земеделието. Използваме сателитни данни, метеорологични прогнози и модели за изкуствен интелект, за да предоставяме персонализирани и точни препоръки на земеделците. Нашата цел е платформата да бъде лесна за използване и достъпна за всички, което ще я направи идеално решение за фермери с различни нива на техническа подготовка. Тези иновации са основата, върху която изграждаме нашето решение, и се надяваме те да се докажат на практика след финализиране на разработката.

Agrotech секторът в България демонстрира впечатляващ потенциал, като се превръща в модел за устойчиво земеделие и технологично развитие. Създаването на приложението Agromo е ярък пример за това как българските предприемачи могат да влияят положително на аграрния сектор, като предоставят ценни данни и анализи, които подпомагат фермерите в тяхната работа. 


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required