Прогнозите за икономически растеж за България се понижават

световна банка

Световната банка коригира очакванията си за България, докато геополитическите рискове засилват колебанието

Световната банка намали своята прогноза за икономическия растеж на България за 2024 г. до 2.1%, което е с 0.3 процентни пункта по-малко в сравнение с прогнозата от януари 2024 г. Това намаление идва в момент, когато страната се опитва да се възстанови от последиците на пандемията и да се справи с нарастващите геополитически напрежения в региона.

Неизвестността относно икономическите политики също е вероятно да остане висока

В същото време, в своя доклад „Global Economics Prospects“, публикуван на 11 юни, Световната банка също така понижи своята прогноза за икономическия растеж на България и за 2025 г. с 0.2 процентни пункта, до 3.1%. Това става ясно от официалното прессъобщение на СБ. Това отразява несигурността на световната финансова институция в следствие на нестабилната политическа обстановка у нас.

Според доклада на Световната банка от юни 2024 г., растежът в Европа и Централна Азия се очаква да се забави до 3.0% през тази година и до 2.9% през 2025 г. Забавянето през 2024 г. отразява предимно забавянето в Руската федерация и Турция.

Изключвайки тези две икономики и Украйна, се очаква растежът да се укрепи тази и следващата година, тъй като инфлацията отслабва, лихвените проценти на паричната политика се намаляват и растежът на износа, особено към еврозоната, се засилва.

Геополитическите развития остават основен рисков фактор за икономическия растеж, особено тези, свързани с руската инвазия в Украйна и конфликтите на Близкия изток.

Въпросителните пред икономическите политики също остават.

Въпреки че рисковете от по-висока от очакваната инфлация са намалели, все още може да има натиск върху цените на стоките или заплатите, както и потенциални нови епизоди на финансови напрежения, според Световната банка.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required