Между здравия разум и изкуствения интелект

корица Яни Лозанов

Яни Лозанов коментира мястото на изкуствения интелект в нашия свят и издава тайните на технологията, която прави бизнесът по-силен

Изкуственият интелект не само вече е част от живота ни, но и от нашата работа. Важно е да се спомене, че той се дели на два вида – дискриминативен (слаб) и генеративен (силен). С първия вид ние сме свикнали, без дори да го осъзнаваме. той контролира алгоритмите на социалните мрежи и изключва това, което смята, че няма да ни бъде интересно. Вторият е обект на нашата потребителска работа от пробива Chat GPT насам. Генеративен изкуствен, този който приема команди и мисли сам, има от средата на миналия век, но му се отдава такова внимание, защото той започва активно се интегрира в различни сфери на нашия живот. 

По повод  високото “стъпало”, което изкачи OpenA с ChatGPT 4o наскоро, в новия епизод на подкаста “Бизнес лупа: България” разговаряме с Яни Лозанов, основател на Ethera Tehnologies и опитен AI eксперт. Той навлиза в необятните дълбини на изкуствения интелект, разказва ни за невронните мрежи, мъртвия интернет и ни запознава с предимствата му, развиващи бизнеса.

Изкуственият интелект – актуален портрет и символика

Въпреки че AI определено се възприема като “технологичното чудо” на 21ви век, той все още има своите пропуски, а ние – още много какво да учим за него. Светът е в етап на осъзнаване и стремеж за благоприятна симбиоза между човек и машита. Това е сблъсъкът, който много анализатори коментират. Илън Мъск например смята, че “изкуственият интелект ще заеме всички работни места”. На този етап той трябва да се ошлайфа още, за да бъде конкурентоспособен на специалист в конкретна област. Светлин Наков, създателят на SoftUni казва: “Chat gpt е по-добър от теб в сферите, в които ти не си експерт. Изкуственият интелект превъзхожда човека в определени сфери.” Тоест, той е от помощ, но в определени направления и до определена степен.

От друга страна, Яни Лозанов прогнозира, че AI няма да става “генерално по-добър”. Той разказа за т.нар. явление “Model colabs” – “заливането” на интернет със създадено съдържание от изкуствен интелект. Все пак изкуственият интелект се “храни” със обема на мрежата и там се обосновава теорията на създателя на Ethera.

Заплаха за момента няма, но институции като ЕС започнаха да разработват законови модели за регулации. Законите конкретно гласят, че не ИИ не трябва да се прилага в случаи, когато може да застраши личната неприкосновеност и свободата, като забранява технологии, които манипулират човешкото поведение или разпознават емоции в чувствителни среди като работното място или училището. 

Яни Лозанов определя приемането на нормите като “слагане на каруцата пред коня”. “Европа е 10 години назад от САЩ, а България – на 6 годин. от Eвропа. Технологиите у нас не са на пиедестал”, казва още той, допълвайки че тези регулации ни пречат да застанем на световната карта на AI. 

AI между StartUp и традиционен бизнес

Изкуственият интелект навлиза в сектори като лека и тежка промишленост, банкови институции и комуникации. В столично заведение сервитьорите от настоящето поделят задълженията си с тези от бъдещето. Бела и още два умни робота са част от служителите. 

AI е основна тенденция в бизнеса, а компаниите все повече се стремят да го внедрят, с цел да привлекат чуждестранни инвеститори или да улеснят работата си. Яни Лозанов, в качеството си на AI консултант, съветва: “В строго специфични места трябва да се внедрява ии, защото в момента всеки бизнес се опитва да го внедри в работата си.” 

А по отношение на Софтуерния сектор прогнозира: Качеството на софтуерния код се подобрява значително. Виждам как скоро до няколко години много от програмистите ще си загубят работата. Виждам как писането на софтуер ще се промени коренно.”

От друга страна изкуственият интелект е нещо скъпо и рисково за стартъпите, констатира още Яко Лозанов. Това би трябвало да е сигнална лампа за тях, но напротив. Новаторите смятат, че ИИ е решението на всичките им проблеми. Внедряването,  разработването и тренирането на такъв инструмент би коствало на фирмите милиони, затова експертът съветва да се използват вече съществуващи невронни мрежи. 

Изкуственият интелект е полезен, когато знаем как да живеем с мисълта за него. Мнозинството от работещи го възприемат не като конкурент, а като помощник. Докъде ще стигнат неговите измерения и възможно ли е да настане паника? Разберете повече от 12ти епизод на “Бизнес лупа: България”!

Не забравяйте да се абонирате за каналите ни в SpotifySoundcloud и YouTube, за да бъдете винаги информирани за тенденциите на съвременната икономика и бизнес!


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required