Студентите по изкуства ще плащат най-високи такси

пари за образование

Това предвижда проект на Министерския съвет


С настъпването на следващата академична година, студентите по изкуства у нас ще се сблъскат със значително увеличение на образователните такси, за разлика от студентите, приети с държавна поръчка. За тях дори се предвижда безплатно образование.

Средната годишна такса за артистите ще скочи до 1600 лв., което е с 150 лв. повече в сравнение с предходната година. Това увеличение е част от тенденцията на растеж на таксите в различни области на образованието, включително педагогика, медицина и спорт, като всеки от тези сектори също отбелязва увеличение.


В кои специалности таксите имат най-голямо увеличение?

На първо място, както вече споменахме, са таксите в специалности свързани с изкуства. Увеличението на средната такса представлява значителен финансов натиск върху студентите и техните семейства. Това увеличение може да ограничи достъпа до образование за много млади хора, които имат талант и страст към изкуствата, но не разполагат с необходимите средства. Според 24 часа, с такса за първокурсници от 2200 лв., НАТФИЗ се нарежда сред университетите с най-високи такси. Това може да има влияние върху разнообразието и инклузивността в университетите. Повишението от 780 на 820 лв. в средната годишна такса при педагогическите направления ги поставя на второ място. Студентите по Медицина и Спорт плащат със 100 лв. повече в сравнение с миналата учебна година. Софийски университет от друга страна няма промени в специалностите си за държавна поръчка на студентите.


Увеличението на студентските такси за изкуства би представлявало трудност за студентите и образователната система. Предполагаме, че по този начин ще се насърчи кандидатстването за други специалности, защото интересът към изкуство е непропорционален на други области на обучение. И все пак – необходимо е да се намерят решения, които да осигурят достъпно и качествено образование за всички, без да се компрометира финансовата стабилност на студентите и техните семейства. Образованието е инвестиция в бъдещето, и като такава, трябва да бъде достъпна за всеки способен и мотивиран млад човек.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required