Луксозната мода прави еко иновации и заменя кожите и перата

устойчива мода

Гъби и кактуси – новият „писък“ в устойчивата мода

Луксозната мода прави значителни стъпки към устойчивото производство, като заменя традиционните животински материали с иновативни и екологични алтернативи като гъби и кактуси. Водещи дизайнери и модни къщи приемат тези нововъведения, стремейки се към по-екологично бъдеще.

Еволюция в модния свят

Луксозната мода отдавна е асоциирана с употребата на висококачествени, но често неустойчиви материали като кожи и пера. Въпреки изяществото и лукса, който тези материали предлагат, натискът върху природните ресурси и етичните въпроси, свързани с животинската индустрия, предизвикват сериозни дебати и търсене на алтернативи.

Иновации с гъби и кактуси

Гъбите и кактусите са сред най-интересните алтернативи, които влизат в употреба. Тези материали не само предлагат визуално привлекателен и устойчив продукт, но и процесът на тяхното производство има значително по-малко въздействие върху околната среда. Гъбената кожа, наречена мико-кожа, е изключително здрав и гъвкав материал, който може да се отглежда за кратък период от време без тежки химикали. Кактусовата кожа също е биоразградима и се отличава с издръжливост и естетичен вид.

В днешна Румъния все по-малък брой занаятчии практикуват това, което се смята за вековен занаят. Според National Geographic, те търсят в гората гъби по корите или растат в самите тях и получават подобни на плат гъби, широки няколко инча. Гъбата се откъсва от стволовете и се настъргва със сърп надлъжно на тънки ивици с цвят на джинджифил. След това тези ленти се изчукват и разтягат, за да образуват широки, подобни на филц листове, наречени амаду, които могат да бъдат изработени в шапки, чанти, бижута и орнаменти.

Тези продукти са красиви и екологични, макар и трудоемки за търсене и създаване. Още през далечната 1903 г. занаятчиите от Тлингит в днешния щат Аляска са изработвали торбички от здрав материал, подобен на рогозка. Проучване от 2021 г. в списание Mycologia предполага, че тези „подложки“ са произведени от гъбата агарикон, издръжлива полипора, произхождаща от старите гори в северозападната част на Тихия океан. Но, отново, процесът на занаятчиите е бил за търсене на материали, а не за тяхното култивиране за масово производство.

Модните лидери в екологията

Снимка: Pinterest/ Стела Макартни дръзко се обявява срещу нееокологичната мода

Известната дизайнерка Стела Маккартни е пионер в използването на устойчиви материали. Тя отдавна се отказа от животински продукти в своите колекции, като използва алтернативи като гъби и кактуси. Маккартни е убедена, че бъдещето на модата трябва да бъде екологично отговорно.

еко чанта
Снимка: Pinterest

Модни къщи като „Гучи“, „Вивиан Уестууд“, „YSL“ и „Прада“ също поемат по този път. „Гучи“ въведе стратегия за намаляване на емисиите от изхвърляне на ненужни дрехи.

От 2020 година, Gucci активно инвестира в регенеративното земеделие, което е ключов елемент в тяхната стратегия за устойчиво развитие. Този подход е насочен към възстановяване и подобряване на земеделските земи и екосистемите.

В момента, Gucci продължава да затвърждава своята позиция в областта на устойчивостта, като преобразува своята верига за доставки чрез прилагане на регенеративни практики. Компанията поддържа различни регенеративни проекти, не само в Италия, но и по целия свят, с цел създаване на устойчиви вериги за доставка на материали като коприна, памук и вълна.

В Уругвай, Gucci започна сътрудничество с Chargeurs Luxury Fibers, един от световните лидери в преработката на вълна, за стартирането на програмата NATIVA™ за регенеративно земеделие. Чрез тази програма, Gucci ще получава 50 тона регенеративна вълна всяка година, която ще бъде използвана в техните колекции. Проектът включва работа с 10 ферми, които обхващат общо 100 000 хектара земя, включително фермата La Soledad, управлявана от Gabriela Bordabehere. Тя беше отличена с наградата за климатични действия на CNMI Sustainable Fashion Awards 2022, като признание за нейните усилия, с подкрепата на Марко Бизари, президент и главен изпълнителен директор на Gucci.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required