Близо ли е розовото масло да стане лекарство?

розово масло

Регистрацията в европейската фармакопея отваря нови врати за използването на розово масло в медицината

В следващите една до две години се очаква българското розово масло да получи регистрация в европейската фармакопея, което ще позволи на този ценен продукт да намери приложение във фармацевтичните продукти, използвани в реалната фармация. Това сподели Гергана Андреева, изпълнителен директор на Българската национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

В момента, българското розово масло се използва в хранителни добавки под формата на капсули, но включването му в европейската фармакопея ще разшири възможностите за използването на неговите доказани качества за лечение на различни заболявания. Това ще даде тласък на България да продава по-големи количества от своето висококачествено розово масло.

По-високо качество на розовото масло

Андреева съобщи, че в момента се провежда активна кампания за прибиране на розовия цвят, която е стартирала по-рано от обичайното тази година поради метеорологичните условия. Производителите са доволни от качеството и рандемана на розовия цвят, като се очаква получаването на розово масло с високо качество.

След две седмици, когато бъдат обработени и преработени наличните ресурси, ще може да се направи прогноза за възможностите за износ. Въпреки регистрираните 53 хиляди декара с розови масиви, реално се добива цвят от около 40 хиляди декара, като само част от тях се стопанисват с необходимите агро-технически мероприятия и грижи.

България е признат лидер в износа на розово масло, като продуктът е известен със своето високо качество и е единственият земеделски нехранителен продукт в европейския регистър за защитено географско указание. С над 270 компонента, българското розово масло е предпочитано от луксозни и престижни компании за влагане в парфюмерийни и козметични продукти, както и в хранителни добавки.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required