България се стреми към устойчива прозападна политическа структура за приемане на еврото

изявление

Губернаторът на централната банка подчертава високата готовност на страната въпреки политическата криза

България се нуждае от устойчива прозападна политическа структура, за да може да приеме еврото през 2025 г. – предпоставка, която липсва от присъединяването на страната към Европейския валутен механизъм (ERM II) и Банковия съюз през 2020 г., заяви управителят на централната банка Димитър Радев.

„В резултат на политическата криза през последните години загубихме инициативата и лидерството в процеса на присъединяване към еврозоната. Въпреки това нашата готовност по отношение на условията за присъединяване, законодателната и техническата рамка остава висока,“ каза Радев в изявление по време на откриването на конференция за приемането на еврото в България, проведена в София във вторник.

Със създаването на устойчива прозападна политическа структура се очаква България да възстанови високото ниво на политически контакти, да възобнови усилията за фискална консолидация, бързо да приеме законодателство за приемане на еврото и да ускори работата по останалите условия и техническа подготовка, каза Радев. Ако този сценарий се реализира възможно най-скоро след предстоящите предсрочни общи избори през юни, това ще подсили перспективите на страната за присъединяване към еврозоната през 2025 г., добави той.

Миналия месец президентът на България Румен Радев обяви предсрочни избори, които ще бъдат шестият вот за членове на Народното събрание за три години, след срива на споразумението за споделяне на властта между двете най-големи фракции в парламента – ГЕРБ-СДС и ВОЛЯ-ДБ и последвалия неуспех на политическите фракции в парламента да съставят ново правителство.

Инфлацията е основната пречка за приемането на еврото

В момента България отговаря на всички номинални критерии за присъединяване, с изключение на инфлацията, която се очаква да остане над необходимото ниво към датата на следващия доклад за конвергенция, предвиден за юни. За да приеме еврото, правителството трябва да изпълни условия, свързани с не-банковия финансов сектор, несъстоятелността, държавните предприятия и мерките за борба с прането на пари, отбеляза Радев.

Централната банка и банковият сектор на България ще бъдат напълно готови за приемане на еврото до края на 2024 г., каза управителят на централната банка. Централната банка е завършила подготовката за чукане на българските евромонети и продължава с тестовото чукане на 8 милиона монети, като е започнала доставката на заготовки както за тестовата серия, така и за редовното производство.

Накрая, проектозаконът за въвеждане на еврото, който регулира административния процес за новата валута, въпреки че не е част от формалните изисквания за конвергенция, е почти готов за приемане от парламента, каза Радев.

Европейската централна банка и Европейската комисия издават доклади за конвергенция, които следят напредъка на държавите-членки на ЕС към приемането на еврото поне веднъж на всеки две години или по искане на държава-членка на ЕС, която би искала да се присъедини към еврозоната. Последният доклад беше публикуван през юни 2022 г.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required