Глобалния пазар за медицински туризъм расте изненадващо

медици

Прогнозирано увеличение до 136.93 млрд. долара до 2032 г. отразява тенденцията за достъпно лечение в чужбина


Медицинският туризъм се превръща във все по-популярен избор за пациенти, търсещи качествено и достъпно лечение извън границите на своята родина. Според последните проучвания, цитирани от Капитал, на компанията за пазарни анализи Brainy Insights, се очаква глобалният пазар на медицински туризъм да достигне впечатляващите 136.93 млрд. долара до 2032 г.

Този туризъм е изключително привлекателен


С нарастването на разходите за здравеопазване, медицинският туризъм предлага алтернатива, която се оказва привлекателна не само за жителите на по-слабо развитите страни, но и за тези от индустриализираните нации. Азиатско-Тихоокеанският регион вече се утвърди като водещия глобален пазар за медицински туризъм, като през 2022 г. е генерирал 70.29% от общите приходи.


Медицинският туризъм не е нов феномен. Още от древността хората са пътували на дълги разстояния в търсене на медицинска помощ. В ранното модерно общество, пациентите са се отправяли към курортни градове, където са имали възможността да се лекуват и възстановяват в спокойна и подкрепяща среда.

Тенденциите в наши дни


Днес медицинският туризъм се характеризира с пътуване до дестинации, които предлагат специализирани медицински услуги на значително по-ниски цени. Това е особено важно за пациенти от страни без универсална здравна система, където разходите за лечение могат да бъдат непосилни. След пандемията от COVID-19, тази тенденция се ускори, като се очаква пазарът на медицински туризъм да нараства с 15-25% годишно през следващото десетилетие.


Медицинският туризъм представлява възможност за пациентите да получат качествено лечение на достъпни цени, като същевременно изследват нови култури и дестинации. С нарастващата тенденция към глобализация на здравеопазването, този сектор ще продължи да предлага иновативни решения за здравните предизвикателства на съвременния свят. С оглед на прогнозираното значително увеличение на пазара, медицинският туризъм се очертава като ключов фактор в бъдещето на глобалното здравеопазване.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required