Може ли AI да е средство срещу самотата?

изкуствен интелект

Взаимоотношенията между AI и човека са тема табу

Холивуд може да ни е предупредил за рисковете от създаването на връзки с изкуствен интелект, но един компютърен учен твърди, че може да пропускаме важна възможност, ако не приемем положителните страни, които взаимоотношенията между човек и машина могат да предложат, това пише The Guardian.

Въпреки изпитанията на интровертния и скоро разведен главен герой, изигран от Хоакин Финикс, във филма „Тя“ от 2013 г., учен казва, че трябва да бъдем отворени към утехата, която чатботовете могат да предоставят.

ИИ предотвратява човешка самота

Тони Прескот, професор по когнитивна роботика в Университета на Шефилд, твърди, че изкуственият интелект има важна роля в предотвратяването на човешката самота. Точно както развиваме значими връзки с домашните си любимци и не се притесняваме, че децата играят с кукли, така и ние трябва да бъдем отворени към стойността на изкуствения интелект за възрастните, казва той.

„В епоха, когато много хора описват живота си като самотен, може да има стойност в компанията на изкуствен интелект като форма на взаимно социално взаимодействие, което е стимулиращо и персонализирано,“ пише Прескот в новата си книга „Психологията на изкуствения интелект“.

Прескот вярва, че изкуственият интелект може да стане ценен инструмент за хората на ръба на социалната изолация, за да усъвършенстват своите социални умения, като практикуват разговори и други взаимодействия. Упражненията биха помогнали за изграждането на самочувствие, предполага той, и така биха намалили риска хората да се оттеглят напълно от обществото.


„Човешката самота често се характеризира с низходяща спирала, в която изолацията води до ниско самочувствие, което обезкуражава по-нататъшната взаимодействие с хората,“ пише Прескот. „Може да има начини, по които компанията на изкуствен интелект може да помогне за прекъсване на този цикъл, като подкрепя чувствата за самооценка и помага за поддържане или подобряване на социалните умения. Ако е така, взаимоотношенията с изкуствени интелекти биха могли да подкрепят хората да намерят компания с човешки и изкуствени други.“

Във Великобритания над 7% процента от хората се смятат за самотни

Размерът на проблема със самотата стана ясен през последните години. В Обединеното кралство повече от 7%, или почти четири милиона души, се смятат за хронично самотни, което означава, че се чувстват самотни често или винаги. Според проучване на Харвард от 2021 г., повече от една трета от американците изпитват „сериозна самота“, като някои от най-засегнатите са млади възрастни и майки с малки деца.

Също така се разбира по-добре въздействието върху благосъстоянието. Миналата година главният хирург на САЩ, Вивек Мърти, описа „епидемията на самота и изолация“ и нейното дълбоко въздействие върху общественото здраве. Самотата е свързана с повече сърдечни заболявания, деменция, инсулт, депресия, тревожност и преждевременна смърт, с въздействие върху смъртността, еквивалентно на пушенето на до 15 цигари на ден, каза той. Ако не се реши проблемът, той добави, че САЩ „ще продължат да се разделят и разделят, докато вече не могат да стоят като общност или държава“.

Iзкуственият интелект предлага нови възможности за преодоляване на самотата, като предоставя инструменти за социална взаимодействие и подкрепа. Въпреки че AI не може да замени истинските човешки връзки, той може да действа като мост към подобряване на социалните умения и самочувствието.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required