Изборът и животът – ценностите на младите

нмф корица

Защо изборите са важни за младите и обществото?

С наближаването на двойните избори за пореден път в България тече трескава подготовка за вълнуващи предизборни митинги и компании, а българският гражданин е в търсене на “чисти” сметки и си задава въпроса непрестанно “Ще се гласува ли, няма ли?”.

Извън хумористичния пейзаж млади хора разкриват на света една нова тенденция, а именно насърчаването на младежите да гласуват. В контекста на планираните избори между 6 и 9 юни, гласуването за парламентарни представители в ЕП институцията подготвя множество активности, сред които концерти изложби конференции и дори осветяване на едни от най-знаковите паметници на културата в европейски центрове. Това течение не е новост в България, а младежите от Националния младежки форум вече години го правят традиция.

Какво е НМФ и защо трябват на обществото младежки организации?

Националният младежки форум е най-голямата младежка платформа, която обединява хора от цялата страна. Тя съчетава в себе си различни методи и активности на неформално обучение за ангажираните политически младежи у нас. Тя си поставя за цел не само да насърчи младите да гласуват, но и работят на терен да подобрят цялостният характер и нагласи им. Иска да ги научи да обичат живота. В активностите им личи ангажираност на регионално и местно равнище.

Най-важно е участието при малките общини. Местната власт е най-близко до гражданите и участието на младите, това констатира госта в десети епизод на подкаста Бизнес лупа: България Атанас Г. Радев, председател на НМФ. Затова организацията провежда редица от дебати в по-малки населени места, сред които Габрово и Велико Търново. Запознаването на младежи от провинцията с техните социални и граждански отговорности е основна кауза на сдружението.

Радев казва още, че то сътрудничи с местната власт, която трябва да припознае организациите като партньори, тъй като това е съществената разлика между млад човек от столицата и такъв от по-малък град.

В следствие на многото закрити младежки сдружения председателят на сдружението споделя още, че това поставя под въпрос една от фундаменталните ценности заложени в Конституцията, а именно правото на сдружаване. И правилно, гражданите трябва да се сдружават, защото заедно са по-силни и изглаждат неравностите, за които разказахме по-рано.

Между държавните органи и организации като форума трябва да се формира здравословна симбиоза за едно по-добро бъдеще. Основният надслов на разговора ни бе Обединение. По този повод Атанас Радев призовава: “Институциите да не ни възприемат като врага, който само ги дебне! Ние сме коректив и даваме своята експертиза и позиции, за да може процесът да върви.”

Организации като НМФ са мост между институциите и гражданите. Те въздигат на по-високо ниво преговорите, докладва за общественото мнение и са равнопоставени консултанти на министерския съвет и подлежащите му. Сред редицата нововъведения, които прави държавата на изпълнително ниво, според Атанас Радев тя не си е задала въпроса “Имаме ли представа какви са проблемите на младите хора?” Множеството запитвания, които ярко ни засягат се възприемат трудно от едва десетината души в администрацията на Министерството на младежта и спорта. Те нямат капацитета да провеждат подобни проучвания и допитвания до младата гилдия.

Какво е Лига на младите гласоподаватели и защо е нужна тя?

Първите идеи за Лигата на младите гласоподаватели се раждат още през 2013 г. по времето на общоевропейска инициатива на едни от първите избори за България на европейски парламент.

А през 2021 г. в началото на редицата от многото последващи избори в у нас Мирослав Цеков, Симона Димитрова и Атанас Радев, всеки от които провеждащ активности за ограмотяване по граждански и политически казуси, решават да се обединят в една обща кауза, а именно Лигата. Така аудиторията вече не е разпокъсана и поредицата от дебати печели доста по-голям Отзвук.

“Необходимостта и разведряването на пространството позволи на Лигата на гласоподавателите да заеме това място което има в момента”, това разказва Атанас Радев.Лигата събира на една трибуна различни представители на политически учреждения и на държавни институции, които запознават младите представители на обществото със своите възгледи. 

По този повод председателят на Младежкия форум разказва още, че на един от последните избори за местна власт националните медии не успяли да съберат всички кандидати за кметове на едно място за разлика от организацията, която запълва цялата аула на Софийски университет.

Специалистът политолог е на мнението, че разговорът е най-важното нещо при водене на политика и организация на гласоподавателите. Той смята още че българското общество нямаме визия за далечното бъдеще – какво ще се случи в България след 30 години, а по-скоро обръщаме внимание на краткосрочни неща и скандали и пропускаме да водим нормален политически разговор, Лигата на младите господаватели е претенция за това.

Достатъчно добро ли е гражданското образование на учениците?

Последните години се въвежда дисциплината в гимназиален етап  Гражданско образование. Това демонстрира наченки на развитие и внимание от страна на Министерствата към учениците.

Според Атанас Радев, обаче освен на теория е хубаво училищата да си взаимодействат с гражданските и младежките организации и това което получават като знания децата да го приложат и на практика.

Няма нужда да споменаваме че формирането на гражданска и политическа позиция са сред основните подрастващи процеси, през които трябва да премине един тепърва встъпващ в обществото човек. А именно, за да намери своето място в света и в държавата и да бъде пълноправен и равнопоставен с всички останали. Политическата култура води до промяна  на личните възгледи и придобиване на отговорност, но и също така носи дивиденти на държавно и обществено ниво.  Знаем, че промяната идва от нас – от отделния човек и по-конкретно от подрастващите, защото те са бъдещето на едно общество и инвестицията в тях трябва да бъде основна. “По-възрастните инвестират в по-младите, за да имат своето спокойствие на старини”, това констатира Атанас Радев.

Защо младите трябва да гласуват? Вече споменахме, че те са промяната. Както знаем за влизане в парламента има 4 процентна бариера, която съответна партия трябва да премине, за да има представители там. Нашият глас тежи и имам мотивация да гласуваме, за да може нашата партия да прескочи бариерата, ако това зависи от само 1 глас.

Според госта в Бизнес лупа:България, партиите разчитат на редовните гласоподаватели и затова избирателната активност е толкова ниска. Трябва да се фокусираме над новите гласоподаватели, за да се промени пейзажа.

Каква е нашата роля и какви са отговорностите на кандидатите?

Е, както вече споменахме диалогът е в основата на всяка промяна. Формирането най-ясна визия и воденето на диалози заема не по-малко важна позиция. Според Радев, парламентарните групи имат проблем. Те не общуват с електората, но и от другата страна ние като граждани не взаимодействаме с политическите партии. Ние трябва да контролираме какво правят институциите. Не само да гласувамеа, и трябва да си зададем въпроса, какво става след изборите.

Гражданската активност не се изчерпва само с гласуване. Има множество форми на гражданско участие, чрез които можем да влияем на обществената си среда. Тук Отново се появяват и организациите които са посредници между нас гражданите и властта.

Бъдещето на България

Нашето бъдеще се изгражда върху основите на обединението и активизма. Важно е да се разбере, че всяко действие, всяка инициатива, която води до по-голямо участие и ангажираност, особено сред младите хора, е стъпка към по-светло бъдеще. Институциите трябва да работят заедно с гражданите, да водят диалог и да се стремят към създаването на здравословна симбиоза, която да допринесе за общото благо.

Младежките организации като Националния младежки форум (НМФ) играят ключова роля в този процес. Те не само насърчават младите хора да участват активно в изборите и да изразяват своите възгледи, но и работят на местно ниво, за да подобрят социалните и граждански отговорности на младежите. Такива организации са мост между институциите и гражданите, като повишават нивото на преговорите и докладват за общественото мнение.

Не забравяйте да се абонирате за каналите ни в SpotifySoundcloud и YouTube, за да бъдете винаги информирани за тенденциите на съвременната икономика и бизнес!


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required