По-малко вода и пластмаса при производството на бира

бира

Екологичните стъпки на пивоварите към устойчивост при производство на бира


Новите данни за 2023 г. от Съюза на пивоварите разкриват значителен напредък в опазването на природните ресурси. Според тях, производството на бира сега изисква с 20% по-малко вода за единица продукция в сравнение с 2018 г. Това представлява огромна стъпка напред в индустрията, която традиционно е асоциирана с високо потребление на вода.

Революция в опаковките


Паралелно с намаляването на водната следа, пивоварите са намалили и употребата на пластмаса, като са пуснали на пазара с 35% по-малко пластмасови бутилки, което се равнява на 70 милиона ПЕТ бутилки от по 2 литра. Това е равносилно на спасяването на хиляди тонове пластмаса от депониране и потенциално замърсяване на околната среда. Съюзът подчертава, че всички ПЕТ опаковки за бира могат да се рециклират и са проектирани да бъдат все по-леки, което намалява екологичния им отпечатък.

Инициативата „Върни ме“


Съюзът на пивоварите не спира дотук. Тяхната инициатива „Върни ме“ е довела до възвръщането на 12 100 тонове стъклени бутилки за повторна употреба през 2023 г. Това е важен момент в стремежа към затворен цикъл на производство, където всеки ресурс се използва максимално ефективно. Интересен факт е, че една четвърт от пълнолетните в страната вече са информирани за тази инициатива, което говори за успешното ѝ популяризиране и приемане от обществото.

Тези стъпки на пивоварите не само подобряват екологичния профил на индустрията, но и служат като пример за други сектори, които търсят начини да станат по-устойчиви. Със сигурност, това е началото на една „зелена революция“, която може да промени начина, по който мислим за производството и потреблението на една от най-популярните напитки в света.


Последвайте ни в социалните мрежи👇


Абонирай се >>>

* indicates required